En un món col·lapsat per la pandèmia i


1. ‘Sentient’


Jeff Lemire i Gabriel Hernández Walta. Panini, 2020

‘Sentient’ parteix d’una premissa molt interessant: els tripulants adults d’una nau han desaparegut misteriosament i, ara, només queden un grapat de nens, que hauran de sobreviure sota la supervisió de la intel·ligència artificial de la nau, que haurà d’exercir, en certa manera, de mare i pare de tots els nens protagonistes. Jeff Lemire, un dels guionistes més brillants i prolífics del panorama americà, s’encarrega de farcir el còmic de situacions d’estrès i perill que faran madurar els nens ben ràpid. Lemire juga molt bé amb el suspens, però no s’oblida del costat més humà de la història, carregada de tendresa, moments d’alt contingut emocional i reflexions sobre la infantesa i la maduresa molt interessants. A més, el dibuix de Gabriel Walta és un espectacle


2. ‘Space riders’


Fabian Rangel Jr. i Alexis Ziritt. Gigamesh, 2020

‘Space riders’ és un còmic d’acció a l’espai, una space opera passada pel filtre punk i al·lucinogen d’Alexis Ziritt, en què tots els tòpics de la sèrie Z, la ciència-ficció de baix cost i els còmics pulp es porten a l’extrem més extrem: divertit, salvatge i amb un ritme de cotxe de Fórmula 1. Els dibuixos d’Alexis Ziritt són explosions de colors llampants, formes grotesques, i cada vinyeta és un cop de puny, una pluja d’informació que et deixa totalment boig. Si teniu problemes d’epilèpsia, us recomanaria que tingueu aquest còmic ben lluny de les vostres mans. 


3. ‘Capitán Harlock’


Leiji Matsumoto. Norma, 2016

El capità Harlock, l’antiheroi de l’espai creat pel mestre Leiji Matsumoto a finals dels anys 70 va agradar tant que des de la seva creació se’n va fer una sèrie d’anime i diverses pel·lícules al llarg dels anys. És un manga fascinant que té l’espai com a escenari i gran metàfora de la llibertat. Després d’un seguit de catàstrofes climàtiques, la humanitat ha perdut l’esma, la curiositat, la il·lusió i s’ha rendit i, tan sols, espera l’extinció. Però hi ha somniadors que creuen en un futur per a la humanitat i el busquen a l’espai: són els pirates de l’espai, proscrits a la Terra, i el capità Harlock n’és un. Teniu tot el manga recopilat íntegrament per Norma i és una delícia, tot i tenir més de 40 anys. Cal destacar l‘atmosfera decadent i melancòlica que domina tot el viatge, el dibuix estilitzat i rabiosament pop de Matsumoto i la profunditat d’alguns personatges. Obra de culte. 


4. ‘Infinity 8’


Lewis Trondheim, Olivier Vatine i altres. Dibbuks, 2018

Una nau que transporta un fotimer de criatures —humans i aliens de tota mena— es troba amb un cúmul de residus que ocupa tot un sistema solar. Aleshores, s’activa el protocol 8 i envia vuit agents vuit hores enrere en el temps per explorar i determinar què és aquesta formació colossal. Cada còmic dels vuit que componen ‘Infinity 8’ està protagonitzat per una agent diferent. ‘Infinity 8’ consta de vuit volums, vuit històries a l’espai amb vuit protagonistes diferents. Vuit còmics en els quals Trondheim comparteix els guions amb un guionista diferent. Per altra banda, cada volum està dibuixat per un artista diferent. ‘Infinity 8’ és un còmic molt ben executat que actualitza el gènere pulp i la ciència-ficció de sèrie B amb humor i, en lloc del clàssic home d’acció com a heroi, compta amb dones molt potents al front de l’acció. És un còmic molt intel·ligent, amb diàlegs i frases lapidàries per parar un tren i amb reflexions prou interessants entre tanta aventura i criatures llefiscoses d’altres mons.


5. ‘¡Universo!’


Albert Monteys. Astiberri, 2018

‘¡Universo!’ va rebre els elogis de la crítica internacional i va ser publicat en format en línia a la plataforma Panel Syndicate, primer, i recopilat després en un magnífic volum apaïsat per Astiberri. La millor obra de Monteys, una orgia per als amants de la ciència-ficció més clàssica. Gran homenatge a la ciència ficció clàssica, influenciada per la carrera de l’espai nord-americana, però sense caure en tòpics, homenatjant llegendes del còmic i la literatura fantàstica com Jack Kirby o Ray Bradbury, i intentant oferir una perspectiva més moderna i contemporània. Hi trobareu viatges en el temps, alienígenes, androides hipersexuals, astronautes perduts en els límits del cosmos, tot i més servit amb un estil narratiu impecable, amb altes dosis de sentit de l’humor i un dibuix fluid, extraordinari, amb una paleta de colors sensacional.  


Comparteix a:
Imatge de l'autor/a
Imatge de l'autor/a