manifesta 2024 barcelona programa activitats dates que es

Tot a punt per al Manifesta 2024 a Barcelona, la biennal nòmada europea. La cita, que celebra la 15a edició, arriba enguany a Barcelona i a la seva regió metropolitana del 8 de setembre al 24 de novembre. Què és el Manifesta 2024 i quin és el programa d’activitats? En aquesta pàgina t’oferim una guia completa d’aquesta cita.



Manifesta 2024 a Barcelona: inici en directe per betevé

betevé i La Xarxa+ emetran en directe l’inici de la biennal Manifesta aquest dissabte 7 de setembre, a partir de les 20.30 h. L’acte estarà presentat per la periodista Laura Sangrà i es farà a les Tres Xemeneies de Sant Adrià del Besòs. La periodista Núria Dias farà la retransmissió de l’acte per betevé.



Què és el Manifesta 2024?

Manifesta té l’objectiu d’aportar noves perspectives a cadascuna de les 12 ciutats (Barcelona i àrea metropolitana) que s’agruparan sota tres clústers: equilibrant conflictes, cuidar i cuidar-nos i imaginant futurs.

Cada edició Manifesta es caracteritza per investigar i reflexionar sobre el desenvolupament emergent de l’art i la cultura contemporanis: reimaginar el futur de les ciutats a través de projectes artístics amb voluntat d’impacte ecosocial.



Dates del Manifesta 2024

Del 8 de setembre al 24 de novembre del 2024


Entrades Manifesta 15

  • L’entrada és vàlida des del 8 de setembre fins al 24 de novembre de 2024 i es pot utilitzar un nombre il·limitat de vegades durant aquest període. El preu de l’entrada general és de 15 €, amb diversos descomptes disponibles (i menors de 18 anys, gratuït)
  • L’entrada garanteix l’accés a totes les seus de Manifesta 15 Barcelona Metropolitana, incloent-hi les que requereixen accés amb entrada: les Tres Xemeneies, el Monestir de Sant Cugat i la Casa Gomis.
  • La visita a la Casa Gomis (La Ricarda) requereix una reserva prèvia. Un cop adquirida l’entrada, pots reservar una franja horària registrant-te aquí.
  • Cada entrada és personal i intransferible i s’ha de presentar juntament amb una forma d’identificació vàlida a l’entrada de totes les seus.

Espais del Manifesta 2024

Diversos espais de l’àrea metropolitana de Barcelona acolliran diversos tipus d’activitats amb motiu del Manifesta 15. Aquí us detallem les seus:

  • Antiga seu de l’Editorial Gustavo Gili: És el campament base del Manifesta 15, a Barcelona. Aquí s’hi faran tres presentacions d’arxius i una programació especial per la Mercè amb el programa de projeccions ‘Temptation of Modernity’, entre d’altres propostes. De dimarts a diumenge, 10 h a 20 h. Carrer del Rosselló, 87-89.
Foto: Helena Roig
  • les Tres Xemeneies, a Sant Adrià de Besòs. És un dels atractius de l’esdeveniment perquè s’obre al públic per primera vegada. Hi haurà presentacions tant a l’interior de l’antiga sala de turbines com a l’exterior i al seu voltant. Hi exposaran diferents artistes com: Niels Albers, Carlos Bunga i Carolina Caycedo, entre d’altres. Carrer d’Eduard Maristany, 106, Sant Adrià de Besòs. Dimarts a diumenge de 10 h a 20 h.
Foto: Arnau Rovira
  • Parc Fluvial del Besòs, al seu pas per Santa Coloma de Gramenet. En aquesta zona abans contaminada, Manifesta vol acollir el museu dart urbà més gran del món.

  • MAC Mataró. Antiga presó de Mataró i primer exemple del model panòptic a Espanya que des del 2022 acull el centre Mataró Art Contemporani (MAC). S’hi poden veure exposicions i instal·lacions. En destaca l’obra ‘A Century of European Architecture’ de l’artista Domènec, qui llança a l’aire la pregunta ‘Va ser el camp de concentració el model arquitectònic definitori del segle XX?’. Carrer Muralla de la Presó, 2, Mataró. De dimarts a dissabte, de 16 h a 20 h, dissabte i diumenge, de 10 h a 20 h.
  • Platja del Coco (Badalona). Un espai on hi ha l’icònic Pont del Petroli. Aquí s’hi farà una intervenció artística que resseguirà la costa, fusionant l’activitat creativa amb el mar.
  • La Ciba. Passeig de Llorenç Serra, 64, Santa Coloma de Gramenet. Dimarts a divendres, de 16 h a 20 h, i dissabte i diumenge, de 10 h a 20 h.
  • Casa Gomis. També coneguda com La Ricarda. És una construcció racionalista situada en un entorn protegit al costat de l’Aeroport Josep Tarradellas de Barcelona-el Prat. S’hi pot veure la instal·lació ‘No shelter from the storm’, d’Anca Benera i Arnold Estefan i d’altres exposicions, com la de ‘Es Geht Um Die Frisur’, d’Annette Barcelo. Camí de Cal Minguet, El Prat de Llobregat. Dimarts a diumenge, de 10 h a 20 h.
  • Can Trinxet, una de les fàbriques tèxtils més grans de l’Hospitalet de Llobregat. Carrer Santa Eulàlia, 206, 212. Dimarts a divendres, 16 h a 20 h, i dissabte i diumenge, 10 a 20 h.

  • La Caldederia, Cornellà. S’hi exhibiran les obres de Katja Novitskova amb escultures creades a partir d’imatges i textos presents a internet, vídeos, publicacions d’artistes i instal·lacions. Al carrer Primer de Maig. Dimarts a divendres de 16 h a 20 h, i dissabte i diumenge de 10 h a 20 h.
  • Monestir de Sant Cugat, referent d’espiritualitat i reflexió. S’hi programarà l’exposició de carrer ‘Cuidem’, promoguda per l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer (AFA) i l’espai artístic educatiu Taller Triangle reflexionen sobre el fet de cuidar i ser cuidats a través de la fotografia. Plaça d’Octavià, 16, Sant Cugat del Vallès. De dimarts a diumenge de 10 a 20 h.
Foto: Manè Espinosa
  • Seu d’Ègara, testimoni de la cultura artística del segle VI a Terrassa. Es podrà visitar la mostra ‘Milk, Coca Cola & Balut’, d’Antoni Miralda. L’artista s’ha fixat en una ciutat que es diu Barcelona, però a les Filipines. Carrer de la Rectoria, 16, Terrassa. Dimarts a divendres de 16 h a 20 h, i dissabte i diumenge de 10 h a 20 h.
Foto: Manifesta 15
  • Vapor Buxeda Vell, símbol del patrimoni industrial de Sabadell. Aquí s’hi podran veure tres instal·lacions ‘Olho da Rua’, de Jonathas de Andrade, ‘Transversals / Black Metamorphosis’, de Lamin Fofana, que explora la manera com una experiència sonora immersiva pot proporcionar alleujament i confort durant un procés complex de reconciliació. I la darrera instal·lació és ‘Inside the Blooming Surface’, de Tanja Smeets. Carrer de Sant Pau, 117, Sabadell. Dimarts a divendres, 16 h a 20 h i dissabte i diumenge, de 10 h a 20 h.

  • Fàbrica Roca Umbert, a Granollers, que ja funciona com a centre d’art i cultura. Hi ha vàries propostes. En destaquem el mur fotoceràmic “”Granollers: Gran ull és””, de Joan Fontcuberta i Toni Cumella. Carrer d’Enric Prat de la Riba, 77. Dimarts a divendres, de 16 h a 20 h, i dissabte i diumenge, de 10 h a 20 h.
  • Museu de Ciències Naturals. Taller ‘Dins el rusc’, una activitat per conèixer què pots trobar dins d’un rusc i com classificar les abelles que hi viuen. Carrer de Francesc Macià i Llussà, 51, Granollers. Dimarts a divendres, de 16 h a 20 h, i dissabte i diumenge, de 10 h a 20 h.
Foto: Helena Roig
  • La Porxada. ‘Essaim’, és una instal·lació sonora que consta de 500 altaveus i cadascú d’ells reprodueix el brunzit d’una abella, gravat mentre pol·linitzava. Plaça de la Porxada. De dimarts a diumenge, de 10 h a 20 h.
  • Cal Quitèria. Antiga masia del segle XIX a Sant Cugat, acull actualment el Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil Contemporani. Es podrà visitar l’exposició “Màquines, ruletes, trucs i trampes” formada per obres de participants que investiguen sobre els entorns d’oci nocturn, poder i control. Carrer de Viñolas, 11, Sant Cugat del Vallès. De dimarts a diumenge, de 10 h a 20 h.
  • Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau. Es podrà veure la instal·lació “Pantelleria”, Carrer del Rec, 19, Granollers. De dimarts a divendres, de 16 h a 20 h, i dissabte i diumenge, de 10 h a 20 h.

Programa del Manifesta 2024 a Barcelona i l’àrea metropolitana

Consulta-ho aquí la programació de Manifesta 15





Entrades per al Manifesta 2024

El certamen ofereix una entrada vàlida des del 8 de setembre fins al 24 de novembre de 2024 i es pot utilitzar un nombre il·limitat de vegades durant tots aquests dies. El preu de l’entrada és de 15 €, amb diversos descomptes disponibles.