Torna la Biennal del Pensament 2024. Amb la cita, tornen també els debats i les reflexions en el context d’un món on els canvis avancen a gran velocitat.
Un cita, la quarta edició, que es converteix en el contrapunt per crear un espai de pausa i reflexió per recuperar l’espai públic i transformar Barcelona en un àgora per per abordar els interrogants d’un món en transformació, sota el lema ‘L’endemà de tot’.
Aquí t’anirem explicant tot el que has de saber sobre la Biennal de Pensament 2024: dates, on es fa i el programa complet.
Biennal de Pensament 2024: Quan es fa?
La Biennal de Pensament d’aquest any se celebrarà de 8 al 13 d’octubre 2024 a Barcelona. L’accés és totalment gratuït. Atenció!: algunes activitats i xerrades requereixen reserva prèvia (consulteu la web)
Temàtica i convidats de la Biennal del Pensament 2024
- ‘L’endemà de tot’ és el lema sota el qual s’emmarca la programació, que tindrà eixos temàtics com la democràcia, la memòria, el postcolonialisme, els feminismes, els canvis tecnològics i climàtics, o els grans debats culturals
- Algunes de presències destacades són: Herta Müller, Perejaume, Wajdi Mouawad, Jacques Rancière, Jason Hickel, Zadie Smith, Elena Martín, Donatella della Porta, Javier Pérez Royo, Eliane Brum, Oyèrónké Oyèwùmi, Begoña Román, Las Hijas De Felipe, Maria Rovira (Oye Sherman) i Ana Polo, Rocío Quillahuaman i Jean-Rémi Carbonneau, són algunes de les presències destacades
On es fa la Biennal de Pensament a Barcelona?
Aquests són els escenaris principals de la Biennal:
- CCCB
- Can Felipa
- Canòdrom
- La Model
- Plaça Masadas
- Plaça de la Virreina
- Jardins de Pla i Armengol
Programa de la Biennal de Pensament 2024
Plaça Joan Coromines i CCCB
8 d’octubre de 2024
- 18 h: ‘Alliberar la paraula’. La premi Nobel Herta Müller explorarà el valor de la llibertat a través de la seva obra.
- 19.30 a 20.30 h: ‘Volar amb ales ferides’. El dramaturg Wajdi Mouawad participarà a la sessió moderada per la periodista cultural Laura Serra. Mouawad, exiliat per la guerra civil libanesa, explorarà com la seva obra aborda conflictes universals (acompanyat pel director Oriol Broggi). Mouawad reflexionarà sobre el paper de l’art com a espai de cura i esperança per a una humanitat millor.
- 21 h: ‘La mar, el destí i el cant’. El duo Tarta Relena presentarà a la plaça de Joan
Coromines ‘La mar, el destí i el cant’, un concert especial que inclou l’estrena de tres cançons
del seu nou àlbum, així com el seu repertori de músiques tradicionals i cançons d’autor vinculades a la Mediterrània.
9 d’octubre
- 12 h: al Hall del CCCB la sessió ‘Desarxivar la memòria’. Es reflexionarà sobre quines memòries configuren la nostra història i com construïm una memòria col·lectiva quan hi ha tants records com persones.
- 18 a 19 h: sessió ‘Les insubordinacions del desig’, una conversa que explora la sexualitat femenina, el desig i el consentiment a través de les perspectives de Clara Serra, filòsofa i autora d’ ‘El sentido de consentir’ (Anagrama, 2023), i Elena Martín, cineasta i directora de ‘Creatura’ (2023).
- 19.30 a 20.30 h: ‘Roba vella i veritats robades’. Zadie Smith participarà en la sessió i conversarà amb l’escriptora i traductora Míriam Cano. Smith explorarà com la intoxicació informativa i les notícies falses influeixen en la nostra percepció de la veritat.
10 d’octubre
- 10 a les 13 h: el Mirador acollirà el seminari ‘L’Àfrica i l’afrodiàspora enfront els mons del gènere’, dirigit per la investigadora Esther (Mayoko) Ortega.
- 12 a 13 h al Hall del CCCB: Zadie Smith, autora de Dientes blancos (Salamandra, 2001), oferirà la sessió La seducció de la mentida dins del programa Xerrades per a estudiants de secundària.
- 17 a 20.45 h: el Mirador serà l’escenari del seminari ‘Rumors salvatges i art sonor’, inspirat en un text medieval en què els animals parlen i reclamen una justícia interespècie.
11 d’octubre
- 11 a 12.30 h: al Hall del CCCB, tindrà lloc la sessió ‘Àfrica: descolonitzar el coneixement’, adreçada també a estudiants de secundària.
- 18.30 h: el Pati de les Dones del CCCB acollirà Versos per un dol col·lectiu, una conversa entre el professor Dagmawi Woubshet i l’escriptora Ada Klein Fortuny sobre com la societat afronta les malalties estigmatitzades i els rituals de dol.
- 20 h: al Pati de les Dones dell CCCB, l’escriptora xilena Nona Fernández presentarà la seva lectura dramatitzada titulada ‘Com recordar la set?’.
12 d’octubre
- 11 a 13 h: a l’Aula 2 i l’Aula 3 del CCCB, es durà a terme ‘ENCAIXAR. Memòries col·lectives de les diàspores asiàtiques’, una activitat dissenyada pel col·lectiu Catàrsia.
- 12 a 13 h: al Pati de les Dones del CCCB, l’autor búlgar Gueorgui Gospodínov presentarà ‘Controlar el passat, controlar el futur’
- 13.15 h: el Pati de les Dones acollirà ‘Invocacions ancestrals’, un projecte en resposta al silenci sobre les històries de vida de les persones africanes i afrodescendents a la península ibèrica
- 17.30 h: la Biennal presenta ‘Preservar la vida: nova il·lustració’ per un planeta compartit al Pati de les Dones. Davant l’amenaça d’un possible col·lapse ecosocial, la confiança en el progrés del pensament il·lustrat sembla estar en desacord amb l’esperit actual.
- 19 h: al Pati de les Dones, la periodista i activista brasilera Eliane Brum parlarà sobre la importància de l’Amazones com a centre del món en la seva xerrada ‘El Amazonas, centre del món’.
- 20 h: al Teatre del CCCB, THEBADWEEDS presentaran el seu espectacle ‘Electropop per un futur transespècie’, una innovadora proposta musical que fusiona éssers humans i males herbes en una celebració de la transició ecològica.
13 d’octubre
- 13 h: al Pati de les Dones es presentarà ‘Dancing Philosophy’, una innovadora conferència performance a càrrec del compositor britànic Anthony Moore i l’arqueòleg alemany Siegfried Zielinski.
- 17.30 h: 5.600 arbres per salvar la llengua, reflexionarà sobre el fet de la desaparició de les llengües, ja que quan una llengua desapareix, també es perd una forma de pensar i veure el món
- 19 h: el Pati de les Dones serà l’escenari d’ ‘Hereves de Varda’. L’empremta d’Agnès Varda ha influenciat cineastes de diversos gèneres i escoles, fins i tot aquells amb llenguatges cinematogràfics molt diferents.
Del 8 al 13 d’octubre de 2024, a la Sala Raval del CCCB, es podrà visitar la instal·lació sonora ‘Sirenes i robots’. En aquesta exposició, l’oceanògraf Joan Llort i el duo vocal Tarta Relena exploren els cants de les sirenes a través dels robots marins Argo, que mesuren la temperatura de l’aigua a la Mediterrània.
Biennal +
Amb la voluntat de teixir aliances amb les entitats i institucions que fomenten amb la seva activitat quotidiana el pensament crític, la Biennal inclou al seu programa un apartat conformat per la programació durant aquelles dates dels centres d’art, creació i pensament que s’han volgut sumar.
Entre d’altres, la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona i les Biblioteques de Barcelona oferiran activitats específiques amb motiu de la Biennal, a més d’altres institucions culturals.