Al trànsit habitual de turistes i maletes en diumenge, avui al centre s'hi han afegit molts bacelonins carregats amb bosses. Han aprofitat per passejar i fer-hi algunes compres. FRANCISCO DÍAZ "Hem vingut a comprar uns torrons. Realment no sabiem que estaven obertes i hem aprofitar per mirar unes sabates per la dona." "Hem aprofitat però es cert que no estic gaire d'acord en que treballin, em sap greu per ells, la veritat." PAQUI PRIETO "Sabia que obrien les botigues i el meu fill necessitava un xandall, que ja el tenia mirat, però com avui és el primer dia del mes, m'esperava per comprar a cobrar." CARMEN LÓPEZ, encarregada de Bijou Brigitte "Molts grups de turistes, va entrant gent, hi ha molta gent al carrer, però no tothom entra a les botigues, però la persona que entra normalment compra, més o menys compra." L'afluència de gent al Portal de l'Àngel amb pràcticament totes les botigues obertes contrasta amb la imatge de persianes baixades als eixos comercials més allunyats del centre. I és que tot i que l'1 de novembre és tradicionalment un dels festius d'obertura autoritzada, el fet que coincideixi en diumenge no ajuda que el petit comerç treballi. VICENÇ GASCA, president de la Fundació Barcelona Comerç "Quan queia en dissabte o dilluns s'obria per no tenir tancat dos festius seguits. El problema de l'obertura en festiu, mirar quins són els millors per obrir és complicat, perquè són els els millors per obrir són els de mesos de desembre, abans de Nadal i de Reis." El proper festiu que es permet obrir serà el diumenge 29 de novembre, que marcarà precisament l'inici de la campanya de Nadal. El 6, 8, 13 i 20 de desembre les botigues també poden obrir. Fet que suposa una autèntica marató per al sector amb 32 dies seguits d'obertura autoritzada.

Com ja és habitual en aquests diumenges i festius d’obertura autoritzada, el centre de la ciutat és on s’han aplegat la majoria de botigues obertes i també els compradors. Al Portal de l’Àngel, un dels carrers més comercials més importants de la ciutat, l’afluència de gent ha estat força alta durant tot el matí, i molts carregaven bosses. En canvi, l’activitat comercial als eixos comercials més allunyats ha estat anecdòtica.

El president de la Fundació Barcelona Comerç, Vicenç Gasca, reconeix que tot i que Tots Sants és tradicionalment un dels festius d’obertura autoritzada, el fet que coincideixi en un diumenge fa que “grinyoli”. Segons Gasca, obrir l’1 de novembre té més sentit en dissabte o dilluns per no tenir dos festius seguits tancats.

Per al sector, els millors festius per obrir són els de mesos de desembre, coincidint amb la campanya de Nadal i els Reis. La resta, assegura Gasca, “no són un bon dia”. Per al president de la Fundació Bacelona Comerç, el problema és que fixar tots els festius a què obliga la llei tampoc no és fàcil, perquè “10 festius són molts”.

Calendari de festius

Segons la Llei catalana d’horaris comercials, els comerços de tot Catalunya poden aixecar la persiana en total 10 dies festius a l’any. La Generalitat en fixa vuit i cada municipi n’afegeix dos més. A més, els ajuntaments poden modificar-ne dos dels fixats per la Generalitat. Això és el que va fer l’any passat l’Ajuntament de Barcelona. Per això, l’1 de novembre de 2014 les botigues no van poder obrir, perquè es va acordar amb els representants del comerç canviar aquests festius locals d’obertura autoritzada a diumenges que coincidien amb grans esdeveniments amb turistes a la ciutat com ara el saló Alimentaria. L’experiència no va sortir bé i enguany el calendari s’ha fixat tenint més en compte la demanda interna.

El proper festiu en què es permet obrir serà el diumenge 29 de novembre, que marcarà l’inici de la campanya de Nadal. Després el comerç podrà obrir també el 6, 8, 13 i 20 de desembre, així com el 3 i el 10 de gener.