El ginjoler centenari del carrer d’Arimon, 7, roman dempeus i té la seva pròpia placeta gràcies a la perseverança d’una veïna de Sant Gervasi. 

Un exemplar únic

El ginjoler es va plantar l’any 1857 i fa 12 metres d’alçària. Això el converteix en un dels exemplars més antics i únics d’Europa. L’arbre formava part de les darreres casetes dels carrers d’Arimon i del Berlinès.

La mobilització

L’any 2007, l’Ajuntament va atorgar la llicència per un projecte de construcció d’un edifici al solar del ginjoler que implicaria la seva tala.

Aquell mateix any, l’antic edifici de la finca va anar a terra. De seguida, la Isabel Núñez, escriptora i activista social, i altres veïns del barri es van mobilitzar per protegir l’arbre. S’hi van afegir escriptors, periodistes i gent de la cultura, com també alguns botànics que van aconseguir la declaració d’interès local per l’exemplar de ginjoler. També es va posar en marxa una campanya de recollida de signatures, amb el suport de 1.500 persones.

L’antropòleg Guillermo Aguirre, fill d’Isabel Núñez explica que durant aquells dies, la seva mare va haver d’escoltar moltes vegades que la seva lluita era només el caprici d’una dona de Sant Gervasi que no tenia altra feina que queixar-se perquè li treien un arbre del seu carrer.

L’indult

Després de moltes converses i negociacions, l’agost del 2007 l’Ajuntament va decidir quedar-se amb la propietat del terreny per indultar el ginjoler. Per celebrar-ho, es va fer una festa a la plaça de Joaquim Folguera amb assistència d’uns 300 veïns i amb intervencions de cantants, escriptors i altra gent de la cultura.

El ginjoler va quedar, finalment, dins una placeta amb una paret mitgera decorada pels alumnes de Llotja, on s’homenatja l’arbre.

L’any 2012, la Isabel Núñez va morir i, uns anys més tard, l’Ajuntament va posar una placa a la placeta del ginjoler que la recorda i reconeix la seva tasca com a exemple de lluita veïnal per millorar la vida de la ciutat.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a
Imatge de l'autor/a