L’any 1977 va tenir lloc al carrer dels Tallers, 77, un atemptat contra la llibertat d’expressió que va costar la vida a una persona a la redacció de la revista ‘El Papus’.

L’atemptat

En aquella època, els equips d”El Papus’ i una altra revista satírica, ‘El Cuervo’, compartien redacció a la plaça de Castella. Javier Fernández de Castro, escriptor d”El Cuervo’, era a la redacció quan va tenir lloc l’atemptat. Recorda que estaven celebrant un consell de redacció quan es va sentir una explosió.

Des del primer moment, tots els treballadors teniem clar que era una bomba.

Tant ‘El Papus’ com ‘El Cuervo’ eren revistes molt crítiques amb la situació política del moment. ‘El Papus’, però, era més combativa, amb gent més bregada. Per aquest motiu, feia temps que rebien amenaces anònimes i no tan anònimes: un personatge anomenat Royuela s’havia presentat unes quantes vegades per avisar-los que si continuaven l’activitat, hi hauria conseqüències.

Els autors de l’atemptat eren d’extrema dreta, bàsicament delinqüents. Gaudien d’una impunitat tan gran que eren uns matussers. Van posar la bomba a la porta de la redacció, per la part de fora. D’aquesta manera, el porter de la finca, que cada dia a aquella hora baixava per l’escala, en veure el maletí el va recollir i li va explotar. Ell va ser l’única víctima de l’atemptat, però en podrien haver estat moltes més si els terroristes haguessin estat més professionals.

Tragèdia amb anècdotes

El dia que va explotar la bomba hi havia un representant d’una agència de fotografia de visita a la redacció. L’ona expansiva li va arrabassar de les mans el maletí que duia i el va fer saltar per la finestra. La plaça de Castella es va omplir d’aquelles fotografies de dins, que eren de noies despullades. Però n’hi va haver més. Al bar de sota la redacció hi havia un enllustrador de sabates sord que també donava un cop de mà al local entrant les caixes de beguda. Quan la bomba va explotar, ell estava ajupit i no se’n va assabentar. Quan es va aixecar i va veure que tot estava arrasat per l’ona expansiva, no se’n sabia avenir.

L’atemptat no va aconseguir espantar els redactors d”El Papus’ i l’endemà, tots tornaven a estar a la feina. La revista ‘El Papus’ es va continuar publicant fins el 1987.