El centre Ideal torna a ser l’escenari de l‘estrena mundial d’una gran exposició immersiva, en aquest cas dedicada a un clàssic de clàssics, Jules Verne. A partir d’aquest divendres, 20 de setembre, arrenca Jules Verne 200, que proposa al visitant entrar de ple en l’univers dels mons fantàstics de l’autor i redescobrir les seves obres més emblemàtiques en un viatge alhora literari i científic. Un homenatge a l’escriptor en l’any del seu bicentenari que disposarà de set sales de tecnologia d’última generació.
Viatge al centre de la Terra, 20.000 llengües de viatge submarí, La volta al món en 80 dies, Michel Strogoff, Cinc setmanes en Globus… són títols que indiscutiblement estan en la memòria i l’imaginari de moltes generacions. Ara, l’Ideal proposa revisitar-los a través d’una experiència que inclou sala immersiva, realitat virtual en 360 º, metavers i interactius.
La producció “de gran format més ambiciosa”
Aquesta és la producció més gran i més complexa que estrena aquesta sala d’arts digitals, i també l’obra “més ambiciosa” de l’estudi de creació de continguts audiovisuals català Layers of Reality. El recorregut ocupa 2.000 m², i la banda sonora ha estat composta per Raffel Plana i enregistrada per l’Orquestra Simfònica i Cor de Bratislava (Eslovènia).
En concret, l’exposició s’ha distribuït en vuit sales. La primera, de realitat virtual, aprofundeix en la vida de Verne i permet reviure episodis biogràfics de la seva vida, com els primers anys a Nantes, la joventut a París i la maduresa a Amiens. La segona és la sala interactiva, on els visitants poden donar color a algunes de les màquines vernianes més populars i veure com prenen vida a la pantalla gegant.
La mostra inclou dues instal·lacions creades per dos artistes digitals Snapshots, de Joan Fontcuberta i Franc Aleu, i La volta al món en 80 segons, de Jordi Massó. La primera recrea alguns dels moments més cèlebres de les novel·les amb intel·ligència artificial i, la segona, reflexiona sobre l’evolució tecnològica i la necessitat d’anar cada vegada a més velocitat.
Protagonistes de les novel·les vernianes més icòniques
Però el que permetrà endinsar-se en el món fantàstic i científic de les novel·les més icòniques serà el metavers, que fa un recorregut de realitat virtual per les cinc novel·les més populars de Verne. El públic podrà trepitjar la superfície lunar, penetrar en les profunditats del planeta o submergir-se amb el Nautilus i, per tant, sentir-se protagonista de les aventures que va imaginar Vernes.
Gira internacional amb final a París
Després de l’estrena a Barcelona Jules Vernes 200 iniciarà una gira internacional per acabar el seu recorregut a París el 2028, dins dels actes de celebració del bicentenari del naixement de l’escriptor.