La Batanga ha de parir durant aquest agost. Serà després de vuit mesos i mig d'embaràs. La data, però, és difícil de saber en espècies com els goril·les o els ximpanzés. La grandària que tenen no permet que els facin, per exemple, ecografies, una prova que, en canvi, es pot fer sense problemes als dofins. La calor afavoreix les cries, però per a alguns animals és difícil d'aguantar i per això s'hi adapten tant les instal·lacions com la dieta. Els gelats els refresquen, però també els estimulen i els mantenen actius. PILAR PADILLA, encarregada de mamífers no primats i no marins "L'aliment que obtenen normalment de forma fàcil l'han de buscar, i tenen la curiositat de veure per què aquest gel fa l'olor de l'aliment que ells volen, però l'aliment, no el veuen." El gruix de naixements ha dut el Zoo a ser reconegut en la cria de moltes espècies. És el cas d'aquests flamencs de Cuba, que formen la colònia més productiva d'Europa. Però el que fa de Barcelona un centre de referència són els coloms faisans de clatell blanc. MIQUEL SIERRA, encarregat de l'aviari "Es tracta de l'únic zoo que està reproduint aquesta espècie mundialment. Pràcticament tots els ocells que hi ha a Europa són nascuts aquí, a Barcelona, i som els que tenim més experiència en aquesta espècie." L'Associació Europea de Zoos i Aquaris els ha encarregat que en facin un estudi genètic de reproducció, anomenat "studbook". L'objectiu és difondre el model i aconseguir que aquests ocells puguin néixer també en altres centres europeus.

El Zoo de Barcelona s’ha convertit en un centre de referència en la cria d’algunes espècies i per això l’Associació Europea de Zoos i Aquaris els ha encarregat l’elaboració de diversos “studbooks”, és a dir, informes que recullen les directrius per tenir cura de determinades espècies i també estudis genètics de reproducció. El darrer que han assignat a Barcelona és el del colom faisà de clatell blanc, ja que es tracta de l’únic zoo europeu on s’ha aconseguit fer-ne néixer en captivitat.

Al marge d’aquesta espècie, el centre barceloní també despunta en la cria d’altres animals. Té, per exemple, la colònia de cria de flamencs de Cuba més productiva de tot Europa. De fet, les espècies d’aus són les que han registrat un nombre més alt de naixements durant aquest any. La xifra de cries, tant d’ocells com d’altres animals, ha augmentat respecte a l’any passat i segons els responsables del Zoo, aquest estiu encara creixerà més: es preveu que com a mínim mitja dotzena de mamífers pariran durant l’agost.

Mesures per combatre la calor

Malgrat tot, les altes temperatures són difícils d’aguantar per a alguns exemplars adults. Per això, els responsables del Zoo adapten les instal·lacions a cada espècie. A alguns se’ls refrigeren les estances interiors o fins i tot se’ls refresca l’aigua que beuen.

També s’introdueixen canvis en les rutines per mantenir-los actius. Un dels mètodes que es fan servir és donar-los els aliments de manera que, per aconseguir-los, hagin de fer un petit esforç. A espècies com els ossos, per exemple, se’ls donen gelats que els cuidadors tiren a l’estany, una manera per aconseguir que es banyin.