La Fundació Vicki Bernadet acumula vuit mesos d’espera per atendre víctimes d’abusos sexuals infantils que demanen ajuda a l’entitat. Coincidint amb el Dia Mundial per a la Prevenció contra l’Abús Sexual Infantil, la presidenta de la Fundació, Vicki Bernadet, assegura que les peticions han crescut un 2 % respecte del 2021: enguany hi ha hagut 1.366 peticions, de les quals han pogut atendre 363.
Esperar mesos després de fer la revelació pot perjudicar el procés de recuperació de la víctima”
El temps, clau per a la recuperació de les víctimes
“Esperar vuit mesos per ser atesos pot perjudicar el procés de recuperació de la víctima. Una vegada prenen la decisió de revelar els fets, se’ls ha d’atendre i ajudar com més aviat millor per evitar que hi hagi un abandonament del procés de recuperació“, explica la presidenta de la Fundació, Vicki Bernadet. Una vegada es fa la revelació, s’ha d’actuar ràpidament perquè la víctima, explica Bernadet, “no es penedeixi de la decisió d’haver-ho explicat, un fet que a vegades pot trigar anys”.
Més demandes, però menys recursos
El nombre de víctimes d’abusos sexuals que decideixen explicar què els va passar i buscar ajuda augmenta cada any, “una molt bona notícia” per a la Fundació. Però, per a l’entitat, el problema és que no dona l’abast, perquè “hi ha menys subvencions públiques i menys aportacions privades de socis per l’encariment de la vida”.
És una bona notícia que cada vegada parlin més víctimes”
La meitat dels abusos sexuals són a menors
Tot i el silenci que envolta els abusos sexuals infantils, les xifres són preocupants. Segons la Fundació Vicki Bernadet, la meitat dels abusos sexuals són a menors; i un 80 % dels casos es produeixen en un entorn familiar i de confiança. De fet, l’Organització Mundial de la Salut diu que aquesta problemàtica afecta un de cada cinc menors, una dada que no es reverteix des del 1994, segons Bernadet.
La clau per detectar l’abús: normalitzar-lo a la societat
El problema principal, segons Vicki Bernadet, és que “aquesta mena d’abús encara és un tabú en la societat perquè engloba sexe, infància i família”. Per això, determina que la clau és normalitzar aquest abús per tal de poder-lo detectar, ser conscients que pot passar a totes les famílies i convertir la problemàtica en un problema de la societat i no només dels qui ho pateixen”.
Des de la Fundació expliquen que un dels elements que ens pot ajudar a detectar que un infant que està patint abusos és un “canvi de conducta o actitud en un termini curt de temps”.