Segons diversos mitjans de comunicació i el Sindicat de Metges de Catalunya, la majoria de centres de l’ICS (vuit hospitals públics) suspendran les consultes externes i també les intervencions quirúrgiques programades durant una setmana. L’Institut Català de la Salut, en canvi, nega la versió dels facultatius i dels mitjans. Segons l’ICS, la reducció del servei tan sols afectarà dos centres: els hospitals Vall d’Hebron i de Bellvitge. L’Institut, a més, dóna detalls: a Vall d’Hebron només hi haurà reducció del servei el dia 9 de desembre, i a Bellvitge es reduiran les consultes durant tota la setmana, però no totes se suspendran.

L’únic punt en què coincideixen tant el Sindicat de Metges com l’ICS és que aquesta és una mesura habitual d’estalvi que respon a la caiguda d’usuaris els dies festius. Ara bé, mentre l’ICS considera que aquesta no és una novetat, el col·lectiu mèdic entén que la mesura (que afirmen que durarà una setmana en diversos centres) és destacable perquè altres anys no s’havia aplicat de forma tan intensiva.

Contradiccions a banda, tant el Sindicat com l’ICS han enviat un missatge de calma. Les plantes d’hospitalització, la diàlisi i la quimioteràpia continuaran funcionant a ple rendiment, així com el servei d’urgències de tots els centres.

La notícia es coneix el mateix dia en què l’Institut Català de la Salut ha demanat als hospitals més mesures d’estalvi. Ho han fet perquè asseguren que fins ara només s’ha reduït el 7% del pressupost i no s’ha arribat al 10% que havia fixat el govern. És per això que l’ICS ha demanat un esforç als seus hospitals per estalviar 77 milions d’euros més, des d’ara i fins al desembre.