La desafectació del barri de la Satalia cada cop està més a prop. Recentment ja l'ha aprovat l'Ajuntament a la Comissió d'Urbanisme i ara només falta que l'aprovi la Generalitat. JORDI MARTÍ, regidor de Sants-Montjuïc "Desafectar aquest barri permetrà a través d'un nou pla de millora urbana, protegir tots els elements arquitectònics protegibles de cara al futur i poder fer un pla de millora en general i, per tant, que hi hagi una garantia de permanència d'aquest barri de cara al futur" Els veïns demanen, en primer lloc, protegir edificis històrics per evitar que siguin enderrocats. Però també esperen conservar elements que els fan únics. En són exemples aquests murs de pedra, els jardins interiors i camins històrics com el de València, una antiga via romana. A més, en desafectar el barri, l'Ajuntament haurà de crear equipaments i àrees verdes i els veïns volen dir-hi de la seva. ANNA MENÉNDEZ, presidenta de l'associació de veïns de la Satalia "Aquí hi va un equipament de quin tipus, aquí hi va una zona d'àrea verda, com es compensa això. Doncs quins veïns estaran afectats per aquestes àrees?" Per equipar la Satalia els veïns ja tenen propostes concretes, com fer escoles bressol o obrir un centre cívic. Una altra iniciativa és recuperar la Mangrana, un edifici dels més antics de la zona, que ara està en runes, i convertir-lo en habitatges per a gent jove o en tallers per a artistes.

Fa dècades que el barri de la Satalia està afectat per un pla urbanístic que ha impedit als veïns reconstruir les cases. L’aprovació del Pla general metropolità de Montjuïc ha posat fi a aquesta situació i permet un pla de millora urbanística en el qual els veïns volen implicar-se. Per això, demanen la protecció dels edificis històrics.

Amb el pla de millora urbana està previst protegir alguns edificis històrics del barri i, els veïns demanen que es doti de nous equipaments, com un centre cívic, i zones verdes. La modificació del Pla general metropolità de Montjuïc va ser aprovat provisionalment el 22 de novembre per la Comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament.