Poc abans de les 21 h s’ha tallat la carretera de l’Arrabassada (BP-1417) en el terme de Barcelona en els dos sentits de la marxa pel foc de Collserola. Tot i que l’incendi està en fase de control, els bombers asseguren que les dotacions hi treballaran tota la nit per assegurar-se que el foc no revifarà.

De fet, no es donarà per extingit fins divendres al matí quan, en llum de dia, els bombers puguin donar per fet que no hi ha cap front actiu. Fins a la zona s’hi han desplaçat l’alcalde Xavier Trias i el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Joaquim Forn.

Confinament i desallotjament dels veïns

Cap a les 19 h de la tarda, Bombers de Barcelona han demanat a tots els veïns que viuen entre la zona de la Vall d’Hebron i l’Arrabassada que no sortissin de casa. En casos de confinament, Protecció Civil recomana tancar portes i finestres, no utilitzar aires condicionats i tapar qualsevol forat.

[Imatge: @Jansana]

A les 18.30 h el foc ha obligat al desallotjament de 40 veïns que resideixen al carrer de la Ceràmica, al barri de Montbau, que han pogut tornar a casa cap als volts de les 21 h. Passades les 20 h també s’han desallotjat preventivament una seixantena de veïns del carrer de Saldes i el carrer de Sagàs, al barri de Sant Genís dels Agudells, que hi han tornat al cap d’una hora. L’Hospital Vall d’Hebron ha habilitat l’antiga escola d’infermeria per allotjar-los i l’Ajuntament ha activat el Centre d’Urgències i Emergències Socials per atendre els ciutadans afectats pel foc.

L’edifici del Palau de les Heures de la Universitat de Barcelona, al Campus Mundet, s’ha desallotjat temporalment. Els estudiants universitaris amb qui hem pogut parlar ens han explicat que han passat moments de por per la proximitat del foc a les instal·lacions.

El treball per a l’extinció

Els Bombers de Barcelona han enviat deu dotacions per treballar en l’extinció d’un incendi a la serra de Collserola i han rebut el suport de quatre dotacions més dels Bombers de la Generalitat. Els equips d’extinció han treballat en dos fronts del foc, que s’ha desplaçat en direccions oposades, cap a la muntanya i en direcció ciutat, un front que s’ha controlat de forma ràpida. 

Protecció Civil ha informat que es tracta d’un incendi de vegetació i l’avís s’ha rebut a les 18.20 h. Tot i que el foc s’ha produït darrere de l’Hospital Vall d’Hebron, el centre mèdic ha informat que “funciona amb normalitat i s’han pres totes les mesures preventives necessàries en aquests casos”.

Meteorologia

Al llarg de tota la tarda a Barcelona el vent ha fet la guitza per l’incendi de Collserola, amb ratxes que han arribat a màxims de 50 km/h. En les properes hores el vent no es preveu que afluixi però sí que ho farà de cara a divendres. L’olor del fum ha arribat en diverses zones de la ciutat, i s’ha sentit en indrets tant allunyats del foc com el Poblenou.

Els seguidors a Twitter del BTVNotícies ens han facilitat imatges del foc des de diferents punts de vista, que hem recollit en aquesta galeria gràfica.

Des de l’Hospital Vall d’Hebron, dues infermeres miren el foc. [Imatge @Yasmirolm]