Tot just acaben de començar les tasques de desmuntatge de la carpa que durant quatre anys va acollir el Mercat de Sant Andreu i el veïnat ja té una proposta per a l’espai que s’hi allibera. Un grup d’una quarantena de veïns proposa convertir aquest tram del carrer de Sant Adrià en una àgora verda, amb zones d’estada, i només accessible en vehicle per als serveis.

Els veïns estan acabant de concretar la proposta que —diuen— té el suport dels equipaments que ara hi ha al recinte de la Fabra i Coats. La idea podria encabir-se en el pla de mobilitat que el districte de Sant Andreu està treballant en aquesta zona.

Un corredor verd fins a les vies

Miquel Ruiz, president de l’AV Sant Andreu de Palomar, explica que després de quatre anys amb el trànsit interromput en aquest tram, els veïns han vist que “es pot fer un carrer pacificat, un corredor verd, que podria arribar fins i tot a la zona de vies”. Ruiz assegura que estan en converses amb el districte per fer realitat aquest projecte. La idea és guanyar un espai per al barri que aprofitin els veïns al voltant d’un centre cultural com és la Fabra i Coats.

Sant Andreu estrena mercat nou, amb façanes de vidre i més sostenible
El mercat ha costat 9,5 milions d’euros i s’inagura amb dos anys de retard

Limitar l’accés de cotxes al centre històric

Josep Joan Sánchez, un dels veïns integrants de la iniciativa Equip per l’Àgora, assegura que la voluntat és que el vehicle no pugui accedir tan fàcilment al centre històric del barri pel carrer de Sant Adrià i només puguin passar-hi els que entren al recinte de la Fabra i Coats durant un horari limitat.

La proposta veïnal preveu també millores al carrer de Rubén Darío i el de la Riera, que actualment tenen les voreres molt estretes i presenten obstacles per als vianants. Sánchez assegura que el projecte es concreta després de mesos de feina i amb el vistiplau de les escoles i entitats culturals que fan ús de l’espai.

Es replica el model de Sant Antoni

La reivindicació veïnal segueix l’exemple del veïnat de Sant Antoni, que va demanar guanyar per als veïns l’espai que va ocupar durant anys la carpa del mercat provisional, instal·lada a la ronda de Sant Antoni.

La retirada de l’equipament provisional del Mercat de Sant Andreu ha començat amb mesos de retard amb tasques a l’interior de la carpa. El nou mercat, situat a la plaça del Mercadal, es va estrenar al setembre.

La proposta definitiva per a la ronda de Sant Antoni crea una plaça i manté el pas del bus
El govern municipal calcula tenir enllestit el projecte executiu al març (quan acabarà la retirada de la llosa de formigó) perquè la reforma de la ronda pugui començar a l’estiu