(ACN/Redacció) Els treballadors del personal del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) de Barcelona han començat una vaga aquest dilluns que continuarà el 7 i el 9 de desembre per denunciar la situació de “precarietat alarmant” en què es troba el col·lectiu. Segons la CGT, la jornada de vaga ha començat amb “caos” perquè les empreses no han especificat quines persones estaven convocades com a serveis mínims. Per això, el sindicat s’ha dirigit a Inspecció de Treball per “denunciar incompliments” en aquest sentit.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona nega que hi hagi “caos” en el funcionament de l’atenció domiciliària durant aquest dilluns i assegura que el seguiment de la vaga no arriba al 2 %. La Generalitat havia decretat serveis mínims del 50 % per cobrir serveis urgents, inajornables i imprescindibles.

Protesta al carrer

Aquest dilluns s’han concentrat 200 persones a les portes de l’Institut Municipal de Serveis Socials. Segons CGT i Co.bas, més de 4.000 persones treballen al Servei d’Atenció Domiciliària, la majoria de les quals són dones, i atenen més de 24.000 usuaris.

CGT i Co.bas denuncien que l’Ajuntament de Barcelona “ven a empreses privades el benestar de les persones més vulnerables” i reclamen un conveni amb “millores salarials i socials”. Entre les demandes del sindicat, hi ha el cobrament de complements per antiguitat, jornades de 35 hores setmanals o l’eliminació de la borsa d’hores, entre d’altres. “Les condicions són cada cop més precàries i les professionals que treballem al SAD arribem a ser treballadores i usuàries dels serveis socials a la vegada”, asseguren els sindicats en un comunicat.

L’Ajuntament “estudiarà millores”

Fonts municipals consultades per betevé afirmen que Barcelona ha estat “el primer municipi català que ha licitat un nou contracte públic per recollir les millores laborals del nou conveni català”, que suposava un increment del 14 % dels salaris durant els pròxims quatre anys. A més, diu que ha introduït millores en el darrer contracte, com el reconeixement de noves categories laborals i superilles socials. Alhora, expliquen que “el govern municipal estudiarà qualsevol millora que es derivi d’un conveni marc diferent de l’actual”.

El Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) existeix a tots els municipis de més de 20.000 habitants, cofinançat per la Generalitat de Catalunya. Les condicions laborals les fixa, per tant, el conveni català d’aplicació a tot el territori. L’Ajuntament ha aconseguit recentment un increment de les aportacions de la Generalitat al contracte programa de serveis socials, tot i que per sota d’allò que reclamava.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a