L’octubre de 2020 va néixer el Sindicat del Servei d’Atenció Domiciliària, que aplega les treballadores del servei municipal que ciutats i pobles ofereixen a les persones que tenen algun grau de dependència. Tenen cura de la neteja a domicilis, l’alimentació i la higiene corporal dels usuaris, així com acompanyaments fora de la llar.

Empreses multiserveis

A partir del 2008 empreses del sector de la construcció i multiserveis es presenten a les licitacions d’aquests serveis de cures, gestionant només el personal. Per obtenir beneficis un dels objectius és reduir costos laborals i d’això es queixa Pilar Nogués, presidenta del SAD. Per ella l’externalització laboral ha comportat unes condicions precàries en el sector i assegura que la premissa ” si vols estar ben servit, fes-te tu mateix el llit” és molt adient en aquest cas i destaquen que no han rebut suport de les organitzacions sindicals.

Sabia que m’havia d’enfrontar a l’empresa, però no m’esperava que els sindicats ens comptes de donar-nos un cop de mà ens fessin la traveta
Pilar Nogués, presidenta del SAD

La organització denuncia que l’externalització dels seus serveis “ha incrementat el cost a les administracions i als usuaris, augmentant any rere any el preu de l’hora de la prestació a canvi de menys serveis”. Des del SAP reclamem a l’Ajuntament la desaparició d’aquestes empreses multiserveis en un sector tant sensible com el de les cures i asseguren que la millora de les condicions laborals repercuteix en la millora de l’atenció als usuaris.


El malson de la pandèmia

El SAD es va crear arran de la pandèmia degut a la por que generava la falta d’equipació i de mesures de salut laboral que tenien les treballadores. De fet són el segon sector més contagiat, i la Pilar Nogués en dona les xifres: el sector sanitari té un 16,8 % de contagis, mentre l’atenció domiciliària en té un 16,3%.

Anàvem de domicili en domicili, sense epis, vam passar molta por… som a primera línia i sense equipació adequada

El consistori van anunciar un pla de xoc per millorar el servei al 2019, i la voluntat de municipalitzar el sector però la Junta Consultiva de Contractació Administrativa de la Generalitat va emetre un informe desfavorable a la internalització del SAD.