La protesta s’ha iniciat a la plaça de la Universitat i ha recorregut el carrer de Pelai, la plaça de Catalunya, el carrer de Fontanella, la Via Laietana i fins arribar a les portes de la Secretaria d’Universitats i Recerca. El lema de la manifestació ha estat “Per una universitat sense explotació, pública i social”. Durant la marxa s’han sentit càntics a favor dels mestres associats: “sense els associats no hi ha universitats”.
Demanen regularitzar els “falsos associats”
Els convocants reclamen als responsables de la UB que es reobri la taula de negociacions per regularitzar la figura dels “falsos associats” i posar fi a la “precarietat enquistada” que, diuen, afecta el col·lectiu. Des del sector d’universitats de la UGT, que dona suport a la vaga, Santiago Redondo sosté que “la universitat està trencada, desestructurada i desorganitzada des de fa molt de temps” i reclama uns pressupostos “adequats” per resoldre la situació.
Denuncien sous d’entre 300 i 500 euros al mes
Pel que fa al professorat associat, que es troben en situació de temporalitat, la Coordinadora Obrera Sindical (COS) ha assegurat que representen un 48 % de la plantilla, i que tenen salaris que oscil·len entre els 300 i els 500 euros mensuals. Aquesta xifra suposa cobrar cinc vegades menys del que cobra un funcionari. Segons COS, actualment hi ha 2.700 professors associats a la UB i d’aquests es calcula que uns 2.000 serien “falsos associats”. Els mestres denuncien que aquesta situació influeix directament en la recerca, ja que amb aquest tipus de contracte no es pot arribar a ser investigador principal.
La presidenta del Comitè d’Empresa de la UB, Montserrat Mitjans, ha assegurat que per primera vegada els mestres amb plaça fixa i els contractats eventualment s’han posat d’acord per resoldre aquesta situació. Mitjans ha afegit que es tracta d’un problema de precarietat laboral del present i del futur perquè les noves generacions de mestres no voldran exercir si els sous són baixos.
El Comitè d’Empresa i la junta de PDI també han decidit repetir l’aturada la setmana que ve i han fet convocatòries als diversos centres que al UB té a la ciutat. Al Campus Diagonal es farà dilluns 28, al Campus Mundet, dimarts 29 i als Campus Central i el del Raval, dimecres 30.
El rectorat respon que la falta de finançament impedeix increments
En un comunicat, la Universitat de Barcelona ha mostrat respecte pel dret a vaga i ha argumentat que la crisi econòmica i la reducció de la despesa pública han frenat la reposició de places del professorat que s’ha jubilat i impedeixen tant augmentar les despeses de personal com fitxar nous professors, dos fets que, confessen, frenen el desenvolupament d’una “carrera acadèmica racional dins la nostra institució”. Així mateix, el Rectorat ha reclamat més finançament per estabilitzar el professorat i mantenir unes “condicions dignes per a tot el personal docent i investigador”.
El portaveu de l’equip de govern de la UB, Ernest Pons, ha assegurat que aquests tipus de contractes en precari els van fer “l’equip anterior”. Pons s’ha solidaritzat amb el govern antecessor i ha dit que “probablement hauriem fet el mateix”. El portaveu també s’ha referit a la importància de tenir mestres disponibles per fer les classes: “o bé es deixen de fer classes o bé es disminueix l’oferta de places amb l’impacte que té això quan es parla d’aquesta universitat”. Pons ha dit també que la situació política actual els està afectant perquè “no hi ha interlocutor”.