La reunió d’aquest dimecres, que s’ha fet al Centre Cultural Teresa Pàmies, l’ha convocada el districte de l’Eixample i hi han participat veïns, comerciants i entitats del barri de l’Esquerra de l’Eixample, a més de la comissió de seguiment de la Model. L’objectiu ha estat tornar a posar a debat el Pla director de la Model del 2009. Es tracta d’un document que va signar l’Ajuntament amb els veïns fa vuit anys i que recull els usos que aleshores es volien donar a l’equipament on hi ha la presó Model. Concretament, s’hi preveien una escola d’educació infantil i primària (CEIP), una escola bressol, una residència per a la gent gran i un centre de dia, un casal de joves,  un poliesportiu, aparcaments, zona verda i un espai de memòria de la Model, com a centre penitenciari.

Segons la regidora de l’Eixample, Montse Ballarín, “han passat vuit anys i algunes d’aquestes necessitats potser han canviat”. Per això, el segon trimestre d’aquest any s’engegarà un procés participatiu amb els veïns per tornar a definir-ne els usos. Entre els participants, hi ha l’Escola Entença, que actualment està en barracons. Una de les membres de l’Associació de Familiars dels Infants, Corina Belart, assegura que “a llarg termini és inviable” i per això demanen un nou espai que “en teoria havia de ser la Model”. Des de l’AV Esquerra de l’Eixample, el president, Toni Colomina, demana que el procés participatiu no s’eternitzi.

El consistori espera tenir el pla definit al juny. El debat però podria precipitar-se quan el Departament de Justícia concreti en els propers mesos la data en què tancarà la Model. Com va anunciar a mitjan gener el conseller Carles Mundó, la intenció és tancar-la aquest any i reubicar els 900 interns de la Model a la resta de presons de Catalunya on hi ha unes 3.000 places lliures. Mentrestant, segons el conseller, es treballarà per avançar en la construcció del nou centre ordinari a la Zona Franca que ha de substituir la Model, tal com preveu el conveni signat amb l’Ajuntament. De moment, però, no hi ha dates concretes per aixecar aquest centre.