JOAN SEOANE, director de recerca translacional de l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron "En un percentatge de pacients hi ha una proteïna que es troba molt elevada. Aquesta proteïna el que fa és regular una via que és molt important perquè el tumor pugui créixer, pugui tenir els nutrients, es pugui defensar del sistema inmune. La bona notícia és que aquesta proteïna és fàcilment inhibible farmacològicament."

La recerca d’aquest equip d’investigació, capitanejada pel doctor Joan Seoane, ha estat publicada a la prestigiosa revista ‘Nature Medicine’, líder en investigació biomèdica. L’estudi s’ha fet a partir dels tumors extrets a pacients de l’hospital de la Vall d’Hebron, i  han permès apreciar com la proteïna USP15 en quantitats molt altes és la principal responsable del creixement d’alguns tumors.

Les conclusions de l’estudi, obtingudes després de molts anys investigant el glioblastoma -el tumor cerebral més freqüent i un dels més agressius- afirmen que un 2% dels tumors cerebrals creixen a causa d’aquesta proteïna. De moment s’han fet proves de laboratori amb ratolins, als qual s’ha aconseguit frenar el càncer. En condicions normals, l’USP15 es troba compensada per una altra proteïna, però la mutació que desencadena el càncer pot produir aquesta substància en excés i, per tant, potenciar el desenvolupament de la malaltia.

Segons el doctor Seonane aquesta descoberta és un gran avenç perquè permetrà desenvolupar fàrmacs que frenin l’amplificació d’aquesta proteïna i puguin contribuir a eliminar el tumor. A més, també pot ajudar a curar tumors de mama o d’ovaris, ja que s’ha detectat la participació de la proteïna en aquestes malalties.