El TSJC ha cancel·lat l’impost sobre habitatges buits que el Ple Municipal va aprovar el 30 de setembre. L’objectiu de la taxa era gravar els pisos buits a través d’un modificació de les ordenances fiscals, una multa de 633 euros per als propietaris de pisos buits per finançar els costos administratius. El tribunal considera que l’Ajuntament no està habilitat per crear-la d’acord amb les normes tributàries estatals reguladores de les hisendes locals, i afegeix que recorda que les competències en matèria d’habitatges són de la Generalitat. El TSJC, però, afegeix que el consistori sí que pot implementar mesures fiscals que incentivin l’ocupació de pisos buits o que penalitzin la desocupació permanent i injustificada per més de dos anys, sempre d’acord amb les competències legals de la Generalitat.

L’alcalde accidental, Gerardo Pisarello, ha demanat a la Generalitat que tingui més presència en aquest àmbit i ha criticat l’Associació Espanyola de Banca. Ha titllat el seu recurs d'”indecent”, especialment després de la injecció de capital públic a moltes entitats bancàries. Pisarello, a més, ha assegurat que l’Ajuntament no permetrà que hi hagi pisos buits “de forma injustificada”, una situació que considera com una “anomalia inacceptable”.

Entitats com la PAH o el Sindicat de Llogaters recorden que l’important és sancionar els pisos buits per aconseguir més pisos de lloguer. Denuncien que des de 2007 a Barcelona només s’han sancionat 4 pisos.  També demanen a la Generalitat que apliqui aquesta taxa anul·lada pel TSJC a tot Catalunya.