L’estudi presentat aquest dilluns al Departament de Justícia se centra en els tres anys després que els interns abandonin definitivament la presó, ja que, segons han explicat, els primers anys són clau pel que fa a la reincidència. Pere Capdevila, del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEFJE), ha remarcat que “tots els estudis i els experts ens diuen que si una persona, al cap de tres anys, no ha reincidit, hi ha moltes possibilitats que a aquella persona se la pugui catalogar de desistent, és a dir, que no torni a reincidir mai més”. De fet, la mitjana de temps que els reincidents tarden a reingressar a la presó és de 336 dies.

Partint de la població reclusa que va quedar en llibertat el 2010, l’estudi conclou que set de cada deu persones no va tornar a cometre cap delicte en els tres anys següents, una xifra que se situa un 10% per sota de la del darrer informe, del 2011, quan es va superar el llindar del 40%. Entre els factors que contribueixen a aquesta davallada, creuen que hi ha l’augment dels sistemes de prevenció i seguretat en delictes menors com els robatoris, l’augment de l’edat dels reculsos i l’obertura de nous equipaments, entre d’altres.

Segons han explicat, els delinqüents amb una taxa més elevada de reincidència han passat més de cinc vegades per la presó. Els fets més comuns entre aquest tipus de presos són els delictes contra el patrimoni, un grup en què el 44% dels presos són reincidents. Els segueixen la violència masclista, amb un 25,1% de reincidents, els delictes contra les persones (22,3%) i delictes contra  la llibertat sexual (19,5).

Per contra, segons l’estudi, els qui tenen una taxa més baixa són els que han estat en llibertat provisional o en règim obert (és a dir, amb permisos penitenciaris). Tenint en compte això, els responsables del departament creuen que cal apostar per concedir-ne més, sempre que sigui possible, i remarquen que cal posar l’accent en polítiques postpenitenciàries. Tot i això, remarquen que l’Administració catalana depèn de la llei estatal i que el marge de maniobra és limitat.