Abans de les vuit del matí s’ha fet efectiu l’ordre de desnonament dels sis ocupants de l’antic camp de futbol de la Damm. Les sis persones han tingut una hora per recollir les seves pertinences. Fora, una cinquantena de persones s’han concentrat arran la convocatòria del Sindicat d’Habitatge de Nou Barris, que havia previst el desnonament a partir de les vuit del matí. Tanmateix, els ha sorprès el desplegament del cordó policial a quarts de vuit del matí.

Desnonament per “infrahabitatge”

L’Ajuntament havia sol·licitat el desallotjament de l’antic camp de futbol de la Damm per una qüestió d’infrahabitatge, ja que les persones estaven vivint als vestidors de la instal·lació sense unes condicions dignes. Segons ha explicat a betevé el regidor de Nou Barris, Xavier Marcé, han ofert reallotjament d’emergència a les persones desnonades, però aquestes l’han rebutjat.

“No és un espai que tingui les condicions mínimes i, per tant, acaba sent un contenidor de persones. Hi ha un perill potencial i ens sembla que hi hem de buscar i trobar alternatives”, justifica Marcé. El Sindicat de l’Habitatge de Nou Barris, que ha donat suport als joves, afirma que un reallotjament en alberg és incompatible amb l’activitat de la majoria dels desallotjats, ja que recullen ferralla i necessiten espai.

Tercer intent de desnonament

Aquest és el tercer intent de desnonament d’un espai propietat de l’Ajuntament de Barcelona i es vol destinar a usos veïnals. Segons el Sindicat d’Habitatge de Nou Barris, hi ha dos consellers de districtes que s’han acostat al camp.

Fa més d’un any i mig que diverses persones viuen a l’antic camp de futbol de la Damm. La majoria es dediquen a recollir ferralla i un dels principals problemes que tenen és la seva situació administrativa irregular, que els porta a una espiral de precarietat: no poden accedir a una feina ni a un pis. Les entitats prohabitatge asseguren que el més urgent és que puguin regularitzar la seva situació i aconseguir el permís de residència i treball.

A banda dels joves que hi vivien, el veïnat que els donava suport havien engegat una sèrie d’assemblees i intervencions per convertir l’espai en un punt de trobada i activitats.

Un solar municipal pendent de definir-ne els usos

Fa més de deu anys que la Damm va traslladar l’activitat futbolística a un altre camp, a Horta, i el camp de futbol va quedar abandonat. En aquests moment el solar és municipal, després que l’Ajuntament el comprés en una operació de permuta a l’empresa funerària Áltima, i està pendent d’un procés participatiu per definir-ne els usos, de cara al mandat vinent.