Fa només unes setmanes no s'escoltaven aquestes rialles. Nou sessions de teràpia amb gossos han aconseguit que aquests adolescents amb trastorns mentals greus treballin en equip, respectin el torn, i siguin capaços de comunicar-se i d'exterioritzar els sentiments. MARIBEL VILA, tècnica en teràpies assistides amb animals "La teràpia aconsegueix que tot l'ambient en la institució millori, i també entre ells, perquè tenen un tema en comú per parlar, tenen alguna cosa que els fa sentir-se orgullosos i després ho comenten amb els companys, i això uneix." Un a un aquests nois i noies practiquen la responsabilitat de guiar amb autonomia el gos. Els terapeutes de la unitat i dues educadores canines supervisen l'activitat. El premi per al gos és una llaminadura; per al jove, l'aprovació dels seus companys. EULÀLIA NAVARRO, coordinadora de la Unitat de Subaguts d'Adolescents "La majoria d'ells venen d'una experiència de rebuig familiar, escolar, social... Lo que preteniem era establir una relació d'iguals dins el grup i que fos sòlida. Sembla ho una cosa fàcil però no ho és amb persones que estan tan aïllades." La teràpia ha resultat tan efectiva que continuarà durant l'any que ve. De fet, en alguns d'aquests joves els desperta fins i tot una vocació. Dos pacients que ja van rebre l'alta volen treballar com a educadors canins.

El centre, gestionat per les Germanes Hospitalàries, ha estat pioner a Catalunya en la posada en marxa d’un programa de treball amb gossos per a pacients ingressats a la Unitat de Subagust d’Adolescents de Sant Boi de Llobregat.

La teràpia consisteix en la formació de dos grups, amb un gos cada grup. Els joves han de seguir un recorregut per on guien l’animal. El malalt ha d’indicar el gos perquè completi el camí i eviti els obstacles. La resta de participants observen el company i poden valorar-ne l’actuació, puntuar o ajudar-lo. Els terapeutes i educadors de cada sessió supervisen l’activitat. D’aquesta manera, els malalts treballen la capacitat de decisió, coordinació i esperit de superació.