LafargeHolcim Montcada
LafargeHolcim Montcada

No és el final de la partida, però l’empresa perd un comodí. El Tribunal Suprem ha desestimat els recursos de cassació que havien interposat Lafarge i la Generalitat per salvar la planta cimentera situada a Montcada i Reixac, ben a prop de la frontera amb Barcelona. Aquests recursos de cassació volien contrarestar i aturar una sentència del TSJ del 2021, que va anul·lar l’autorització mediambiental de la planta i va instar la Generalitat a preparar-ne el tancament.

A hores d’ara la fàbrica manté l’activitat tot i no tenir-ne el permís. I la plataforma veïnal que va interposar les denúncies reclama que es clausuri la fàbrica, envoltada d’habitatges.

Tranquil·litat a Lafarge

Tot i això, l’empresa Lafarge assegura a betevé que encara queda recorregut judicial i opcions per a la viabilitat de la fàbrica. D’una banda, té pendent al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) altres recursos de cassació que aturen el procés. Si també fossin desestimats, la interlocutòria de tancament esdevindria ferma.

D’altra banda, i tal com confirma la Generalitat, l’empresa i l’Administració es troben en la fase final de la tramitació d’una nova autorització mediambiental, que permetria mantenir l’activitat i salvar els més de 300 llocs de treball. En un comunicat, Lafarge assegura que la “informació ambiental de la fàbrica evidencia el seu comportament ambiental adequat” i que “cap dels pronunciaments judicials no qüestiona el comportament ambiental de la fàbrica”. Afirmen que la pèrdua del permís mediambiental prové d’un defecte de forma original a la Generalitat.

El veïnat reclama iniciar-ne el tancament

Pel que fa a la plataforma veïnal contra la cimentera, ha rebut el nou revés a Lafarge amb alegria. “Hem fet una passa necessària més per aconseguir-ne el tancament“, s’ha felicitat José Luis Conejero, de la Plataforma Antiincineració i de l’AV Can Sant Joan (Montcada).

Reconeixen que l’empresa encara té possibilitats jurídiques, però tornen a reclamar que la Generalitat aturi el nou permís mediambiental i que es procedeixi a tancar la fàbrica centenària. Tot plegat, perquè temen les conseqüències sobre la salut de viure tan a prop —de fet, calculen que dins un radi de cinc quilòmetres— de les emissions d’una planta que, a més, també incinera residus des de fa un temps.

Comparteix a: