La xifra de designacions de membres del torn d’ofici de violència de gènere de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona no para de créixer i aquest 2022 s’ha doblat pràcticament des d’abans de la pandèmia. Fins al 31 d’octubre van atendre 6.964 dones víctimes de violència masclista i de gènere a la demarcació de Barcelona. Això són 23 al dia. Pràcticament, una cada hora. Les dades s’han conegut aquest 25-N.

Segons la diputada de la Junta de Govern de l’ICAB responsable del torn d’ofici, Carmen Valenzuela, hi ha diversos motius pels quals la xifra de denúncies per part de dones ha crescut tant. “No tenim dades que hi hagi més violència, tot i que podria ser, però el que sí que veiem és que les dones s’atreveixen més a denunciar“. Això, afegeix, “és fruit de la feina de conscienciació i visibilització que es fa des dels col·legis, els poders públics i els mitjans de comunicació”.

No tenim dades que hi hagi més violència, tot i que podria ser, però el que sí que veiem és que les dones s’atreveixen més a denunciar”
Carmen Valenzuela, diputada de la Junta de Govern de l’ICAB responsable del torn d’ofici

D’aquestes 6.964 dones ateses pel torn d’ofici el 2022, el 77 % han estat de violència de gènere (des del punt de vista legal són les que pateixen dones per part de parelles o exparelles) i el 23 % han estat altres tipus de violència masclista (com per exemple amenaces, intimidacions, coaccions o agressions sexuals per part d’homes que no són ni la parella ni l’exparella de la víctima).

Reclamen més advocats de guàrdia per atendre les víctimes

Actualment el torn de l’ICAB per assistir víctimes de violència de gènere està format per 1.104 advocats i advocades. D’aquests, ha concretat Valenzuela, n’hi ha tres de guàrdia al dia. Una xifra que considera clarament insuficient per atendre el volum creixent de víctimes. De fet, reclama a la conselleria de Justícia que permeti doblar (amb el pertinent pressupost) la xifra d’advocats de guàrdia. “La situació és crítica, correm el risc que les víctimes s’hagin d’esperar massa a comissaria i acabin desistint de fer la denúncia”.

També reclamen que hi hagi un torn d’ofici específic de violències masclistes. Actualment, les víctimes de violències per part de persones que no són la parella o exparella són ateses per un advocat d’ofici penal generalista.

La situació és crítica, correm el risc que les víctimes s’hagin d’esperar massa a comissaria i acabin desistint de fer la denúncia”
Carmen Valenzuela, diputada de la Junta de Govern de l’ICAB responsable del torn d’ofici

Manifest pel Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones

Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, la Comissió de Dones Advocades de l’ICAB ha llegit un manifest en què han reclamat “més sensibilitat als jutjats a l’hora de decidir sobre custòdies i règims de visites”. Consideren que “un maltractador no pot ser un bon pare”. Al text també han posat en relleu com els avenços tecnològics “han obert la porta a noves formes de violències masclistes a través de l’assetjament per xarxes, la utilització de mòbils per incrementar el control o la difusió no consentida de la intimitat de les dones”.

També s’han referit a la llei del “només sí és sí”. Han celebrat que “s’hagi eliminat la diferència entre abusos i agressions sexuals i s’hagi millorat la redacció de les diferents agreujants, com la inclusió de la submissió química”. Consideren que la nova llei preveu un ampli ventall de mesures encaminades a un enfocament integral de la violència sexual i demanen que la reforma estigui dotada d’una partida pressupostària suficient”.