Aquest diumege, 10 de setembre, és el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi, una jornada que vol trencar el silenci i els tabús al voltant d’aquesta mort. Els supervivents de suïcidi asseguren que la clau per a les persones que viuen aquesta experiència és aprendre a demanar ajuda: “Tenim por de molestar. Quan comences a tenir ideacions, el primer que penses és: ‘No molestaré’. Aquesta és l’alerta, aquí necessites ajuda, una mà”.

La Júlia Campos i la Mònica Pallàs són dues activistes d’Obertament que comparteixen la seva experiència per sensibilitzar i visibilitzar el suïcidi i les malalties mentals. Totes dues han tingut pensaments i temptatives suïcides. En el cas de la Júlia, els problemes van començar quan era una nena d’11 anys i ara, amb 30, assegura que en aquest camí ha après a conèixer-se.

Ara estic en una recuperació de llarga durada. He intentat suïcidar-me dues vegades. El primer cop me’n vaig refer de seguida i al cap d’un mes ja podia fer vida normal; aquesta vegada m’ha costat molt”
Júlia Campos

“Sempre hi ha algú disposat a escoltar-te. Escolta tots els recursos”

El procés de recuperació no és lineal. La Mònica té una depressió crònica i, en el seu cas, el pensament suïcida pot ser recurrent i ha après a conviure-hi. Per això, el seu missatge per a altres persones és: “Encara que pensis que no, sempre hi ha algú disposat a ajudar, a escoltar-te”. Subratlla que hi ha molts recursos: “Pots trucar al 061, al Telèfon de l’Esperança, als Mossos, anar al CAP, a l’hospital”.

El recurs de suïcidar-te sempre el tens, però n’hi ha molts altres abans. Utilitza’ls”
Mònica Pallàs

Demanen no banalitzar quan es parla d’ideacions: “No són bajanades”

Des d’Obertament també remarquen que el dia mundial existeix perquè la gent segueix morint per suïcidi i que les xifres ho demostren. Per això, reclamen trencar tabús com el de que qui ho diu no ho fa. En aquest sentit, la Mònica dona un consell a l’entorn de les persones que tenen conductes o ideacions suïcides: “No diguis que són bajanades. Si no saps com ajudar-lo, simplement truqueu a un telèfon d’ajuda o acompanya’l a l’hospital”.

Comparteix a: