ALBA CUEVAS, portaveu de SOS Racisme "S'han demanat millores i, de fet, a l'última visita ens van dir que començaven unes obres, amb molt de retard, però, per exemple, s'acabava amb les mampares per a les visites. Estem parlant que fins ara, fins fa una setmana, les persones que anaven a visitar a la gent retinguda havien de parlar a través d'una mampara. No hi havia un espai de contacte, d'abraçar-se... amb nens. Molt sovint els nens van a veure els pares que estan retinguts i, hi insistim, [és] gent que no ha comès cap delicte. A les cel·les, no pots obrir bé les finestres, no hi ha una ventilació i hi dormen fins a sis persones. Els matalassos, jo no m'hi quedaria dormir ni ningú, a l'hivern fa fred, l'aigua calenta de les dutxes no funciona bé, les aixetes gotegen... El principal problema és la privació de llibertat, però dins del centre les condicions no són bones. Per primera vegada en la lluita contra els centres d'internament hem aconseguit un ventall d'aliances molt ampli. Per primer cop hem deixat de ser les entitats en defensa dels drets humans que sempre treballàvem el tema a unir entitats molt diverses." "Quines possibilitats reals hi ha de tancar el CIE?" "Nosaltres pensem que són reals si ens acollim a la llei d'estrangeria, que parla dels centres i diu que només s'internarà com una mesura cautelar i excepcional. Només s'interna les persones que puguin fugir o que puguin ser un problema per a la seguretat pública. Aleshores, si una persona no té papers i, amb la legislació que tenim, podria passar que, una persona que sigui detinguda pel carrer i s'obre un expedient d'expulsió, quan s'esgota se l'expulsi. Entenem que no cal fer passar 60 dies de patiment a algú quan no és necessari fer-ho. fins i tot en una legislació (que nosaltres critiquem) no caldria l'existència dels CIE."
Alba Cuevas ha afirmat que, segons ha sabut SOS Racisme, s’han iniciat els treballs per eliminar les mampares que hi ha a l’espai de visita dels interns del CIE de la Zona Franca. Fins ara no era possible el contacte físic entre els visitants i els interns, que s’havien de comunicar a través d’un telèfon. SOS Racisme també ha assegurat que en la darrera visita al CIE, el 10 d’octubre, van detectar altres mancances de l’espai que encara no s’han resolt com la mala ventilació de les cel·les perquè les finestres no es poden obrir bé, el mal estat dels matalassos i el mal funcionament de l’aigua calenta de les dutxes. Cuevas ha denunciat que les cel·les segueixen sense tenir lavabos a l’interior.
D’altra banda, la portaveu de SOS Racisme s’ha mostrat satisfeta de la bona acollida que ha tingut la darrera campanya per demanar el tancament del Centre d’Internament d’Estrangers, en la qual s’han afegit moltes entitats: “Per primer cop hem marxat de ser les entitats en defensa dels drets humans que sempre treballàvem el tema a unir entitats molt diverses”. Un fet que segons Cuevas s’ha d’aprofitar per aconseguir també “els posicionaments institucionals” sobre aquesta qüestió.
“Possibilitats reals de tancament”
Segons Cuevas, hi ha possibilitats de tancar el CIE “si ens acollim a la llei d’estrangeria, en què la norma diu que només s’internarà com una mesura cautelar i excepcional” les persones que puguin fugir o que puguin ser un problema per a la seguretat pública. SOS Racisme defensa que en aquests centres les persones no han comès cap delicte i se’ls deté i reté durant 60 dies mentre es tramita l’expulsió del país. Ha afegit també que més de la meitat dels retinguts a qui s’ha obert un procés d’expulsió finalment surten al carrer, perquè no existeix una relació amb el país d’origen o bé perquè l’intern ha presentat la documentació d’arrelament al país.