Ocupat des del febrer de 2015 per membres de la PAH

, al bloc del carrer d’Hostafrancs de Sió hi viuen set famílies en situació de vulnerabilitat. A diferència del que és habitual, en aquest cas el jutge no va activar el protocol signat el 2013, que estableix la suspensió temporal del desnonament, de manera que els Serveis Socials puguin actuar preventivament i oferir suport als afectats.

Rafael Ribó ha obert una investigació d’urgència, arran de l’alerta de la PAH, i ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) els motius pels quals no s’ha seguit el protocol. També ha preguntat a l’Ajuntament perquè no es van atendre les peticions d’habitatge social que van fer les famílies i ha requerit a la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) que indiqui la titularitat de l’edifici.

Amb aquests tres fronts d’investigació en marxa, les propostes del síndic són dues: que les famílies siguin reallotjades en altres pisos o que se’ls ofereixi un lloguer assequible per als habitatges que ara ocupen a Hostafrancs.

Administracions com la Generalitat i l’Ajuntament també s’han posicionat respecte a la situació de les famílies que viuen al Bloc la Bordeta. El govern català treballa en la mediació per evitar el desallotjament i el consistori ha recorregut al jutjat per demanar un ajornament de dos mesos del desallotjament per “garantir un reallotjament digne a les famílies”.

El Jutjat d’Instrucció 17 de Barcelona va dictar l’ordre de llançament fa “un parell de setmanes”, segons ha explicat el portaveu de la PAH, Carlos Macías. Ara, els ocupants estan pendents que els Mossos d’Esquadra els entreguin un document d’abandonament voluntari, “a partir del qual s’estableixen set dies per abandonar l’espai pel seu propi peu i, en cas que no ho facin, es pot desallotjar l’espai en qualsevol moment. Segons Macías, hi viuen set famílies -dues amb menors a càrrec i un matrimoni de gent gran- que provenen de desnonaments per raó d’hipoteca, per impagament de lloguer o per ocupació, entre altres realitats. Per la seva banda, la plataforma ha recorregut al Tribunal d’Estrasburg i també ha sol·licitat que aturi el procés.