El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, pronostica un estiu amb un sistema sanitari “atapeït” per la setena onada. I els professionals sanitaris, tant d’infermeria com metges, ho corroboren.
Argimon adverteix que l’increment de casos de covid d’aquestes setmanes també s’està traduint en un increment dels professionals de baixa —uns 2.000 actualment a Catalunya—, però també de pacients que requereixen ingrés. Tot això en un període en què ja hi ha professionals de vacances i en què no se’ls substitueix a tots.
En el cas del personal d’infermeria, el sindicat Satse denuncia que només se substituiran el 35 % d’infermeres que estiguin de vacances o de baixa. I afegeixen que la situació es veu agreujada per la manca crònica de professionals. Segons la portaveu de Satse a Catalunya, Marta Rubies, a Catalunya falten a l’entorn de 24.000 infermeres i infermers per posar la ràtio a nivell europeu: aconseguir que hi hagi nou infermeres per cada 1.000 ciutadans i no cinc. Per revertir-ho, proposen que es creïn més places d’universitat pública per cursar el grau d’Infermeria.
No pot ser que Catalunya sigui la comunitat on menys places públiques d’infermeria hi ha. I les poques que hi ha, a més, són cares. Si a Catalunya la pública val 8.000 euros, a Galícia val 3.000
Des del sindicat d’infermeria asseguren que també cal millorar les condicions laborals, ja que hi ha molta interinitat i diferents condicions en funció de si es treballa per a la sanitat pública o concertada. Això fa que moltes infermeres marxin a treballar fora i que els hospitals d’aquí competeixin per “robar-se” personal.
Una onada en plenes vacances
La setena onada s’està produint en mesos en què habitualment hi ha menys metges perquè fan vacances. Segons el vicepresident del Col·legi de Metges i director del EAP Sardenya, Jaume Sellarès, aquest estiu “el nombre de casos és més alt que el de l’any passat. Aquest punt de sobrecàrrega en el sistema, que ja té plantilles ajustades, fa que la situació sigui més tensa“.
El Departament de Salut, de fet, ja ha adoptat mesures per rebaixar la càrrega assistencial dels centres d’atenció primària, com la recuperació de les baixes automàtiques per covid, ara de cinc dies.
Intentarem fer el possible perquè la sobrecàrrega no afecti les persones més vulnerables
Manca de professionals i infrafinançament
Des de Salut admeten que cal fer front “de manera urgent” a la manca de professionals sanitaris, que a més s’incrementarà els pròxims anys per les jubilacions. En aquest sentit, el conseller de Salut defensa que cal un pla de xoc per posar-hi remei, i com a exemple s’està valorant crear nous graus o postgraus d’algunes professions que fa uns anys no existien, com els administratius sanitaris.
El conseller també critica “l’infrafinançament crònic” per part de l’Estat i el fet que sigui un sistema molt descentralitzat de gestió i despesa, però no en la capacitat de decisió en aspectes com fixar el preu dels medicaments o la cartera de serveis.