¤W0 64 ]] C2.5 G 0 [[ *CG ilocdat Avinguda de Roma aquesta tarda 00:02 És l'enèsim robatori de coure que hi ha a l'edifici però aquest cop els lladres van anar mes enllà. Els que hi van entrar dijous van tallar un cable que encara està connectat a la xarxa i que podria haver deixat sense telèfon entre 5.000 i 7.000 usuaris. ¤W1 82 ]] C2.5 G 0 [[ *CG i1l IGNASI TEIXIDÓ cap de la comissaria de l'Eixample 00:17 IGNASI TEIXIDÓ, cap de la Comissaria de l'Eixample En cas que hi hagués hagut una apagada de llum els abonats de telefonia també s'haurien quedat sense telèfon, atenent al fet que la connexió entre les bateries d'emergència i les línies telefòniques havia estat interrompuda." ¤W2 46 ]] C2.5 G 0 [[ *CG i1l CLARA ALIAGUILLA 00:34 CLARA ALIAGUILLA: "Un primer grup d'11 persones va ser capturat in fraganti dimecres passat. I poques hores després es van detenir 15 persones més. En aquest cas havien entrat a l'edifici per recollir un material que ja tenien empaquetat." Els veïns fa temps que es queixen per l'estat d'abandonament de l'edifici, una situació que diuen que genera problemes de seguretat. De fet, avui els bombers han hagut d'actuar-hi per una fuita d'aigua. Per evitar situacions com aquesta, els que viuen a la zona demanen a l'Ajuntament que hi intercedeixi perquè es doni un ús a l'immoble. ¤W3 72 ]] C2.5 G 0 [[ *CG i1l LLUÍS RABELL AV Esquerra de l'Eixample 011:04 LLUÍS RABELL, president de l'Associació de Veïns de l'Esquerra de l'Eixample "És evident que el projecte inicial que hi havia aquí, que eren habitatges d'alt standing, no té cap possibilitat, no té cap viabilitat, no té cap sentit en aquest moment. Per contra, el que sí que té sentit és ampliar un parc públic d'habitatges de lloguer, i de lloguer social." Els Mossos d'Esquadra diuen que l'únic que hi poden fer és patrullar per la zona. Asseguren, però, que han requerit als propietaris que, de moment, en tanqui els accessos.

S’ha convertit en una mena d’El Dorado per a molts buscadors, en aquest cas no d’or sinó de coure. Des que Telefónica va abandonar ara fa prop de dos anys l’antiga seu de l’Eixample, s’han repetit els intents, de vegades frustrats, d’emportar-se coure de l’interior de les instal·lacions. Les enormes dimensions de l’edifici, conegut amb el nom d’Estel i obra de l’arquitecte Francesc Mitjans, són un caramel per als lladres de coure, que han aprofitat l’estat d’abandonament d’aquest bloc d’oficines per perpetrar-hi robatoris. El primer capítol d’aquesta successió d’actes delictius es va produir al juliol, però ha estat aquesta darrera setmana quan l’acció dels lladres ha estat menys dissimulada.

A quarts de tres de la tarda de dimecres, els Mossos van rebre l’avís que s’hi estava cometent una temptativa de robatori. En arribar-hi les patrulles policials, els integrants de la banda van dispersar-se, fet que va dificultar als agents poder-los capturar. Va ser durant la persecució que es va descobrir altres individus arrencant cables i guardant-los en carretons de supermercat. Altra gent s’hi amagava dins i duien a sobre eines per tallar els tubs de coure, lots per veure-hi i guants. Es van efectuar algunes detencions, però no van ser les últimes, perquè tan sols unes hores més tard, va saltar l’alarma en dependències encara en funcionament de l’edifici. D’entrada no s’hi va localitzar ningú, encara que uns cables tallats i nous estris van fer creure als policies que no trigarien a enxampar més persones. I així va ser. Pels volts de les cinc de la matinada, es va observar moviment de gent que hi havia acudit per endur-se el coure. L’operació va perllongar-se fins a les nou del matí. Finalment, va aconseguir detenir-se 15 individus més, que, sumats als anteriors, eleven fins a 26 els arrestos. Tots menys un, que és hongarès, són de nacionalitat romanesa.

Segons els Mossos, els cables que en aquesta darrera intervenció havien estat sostrets, connectaven les bateries de reserva amb què s’alimenten les línies telefòniques de bona part del barri. A part de suposar un risc d’electrocució per als qui van manipular-los, podria haver causat un tall del subministrament elèctric que hagués deixat sense servei telefònic entre 5.000 i 7.000 usuaris.

La policia assegura que l’únic que pot fer per evitar aquest tipus d’actes és patrullar per la zona i comprovar, cada cop que hi passen, que no hi ha ningú sospitós al voltant. Més enllà d’això, afirmen que ja han requerit als propietaris de l’immoble, que ja no és Telefónica, que en tanqui els accessos. Aquests, de moment, encara no han mogut fitxa.

Proposen fer-hi habitatge social

Els veïns de l’edifici Estel consideren que la situació ha esdevingut ja un problema de seguretat. D’entrada demanen que l’edifici quedi tapiat per evitar més robatoris de coure i que l’Ajuntament intercedeixi per ubicar-hi un parc d’habitatge social.