Segona jornada de manifestacions a Barcelona i de vaga de sanitaris i educació. Aquest dijous, 26 de gener, protesta del sector sanitari que afecta tant la sanitat pública com la concertada, amb 25.000 facultatius cridats a la vaga. La vaga de salut ha tingut un seguiment del 70 % segons el sindicat Metges de Catalunya mentre que Salut la xifra en un 27 %. La vaga d’Educació ha tingut un seguiment del 7,8 % a Barcelona i un 5,1 % a Catalunya, segons les xifres que han facilitat el 87,7 % dels centres al departament d’Educació. En canvi USTEC ha xifra la vaga en un 15 %.
Manifestacions de metges i sanitaris i concentració d’educació
El personal sanitari s’ha manifestat des de la plaça de Sant Jaume i fins al Parc de la Ciutadella. La protesta ha reunit unes 5.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. La protesta dels sindicats d’Educació ha reunit unes 500 persones i segons la Guàrdia Urbana han estat 150. Aquests han tallat la Via Augusta a l’altura del departament d’Educació on han fet una crema simbòlica de les seves demandes.
Serveis mínims
El Departament d’Empresa o Treball ha establert serveis mínims que obliguen a mantenir un funcionament normal del servei d‘urgències, a criteri del metge encarregat del malalt. També han de funcionar les unitats especials, com les d’hemodiàlisi o neonatologia, i també els tractaments de quimioteràpia i radioteràpia. Cal també atendre l‘activitat quirúrgica inajornable.
Pel que fa a les escoles, Treball ha decretat la presència d’una persona de l’equip directiu i una persona docent per cada tres aules a totes les escoles i instituts. Ara bé, pel que fa als centres d’educació especial i a les llars d’infants, ha de treballar el 50 % de la plantilla, perquè es tracta de col·lectius vulnerables.