Save the Children afirma que en el darrer any ha augmentat el nivell de la violència a Síria i ara les localitzacions conegudes com a zones de distensió, declarades com a segures per a la població civil, són objectiu de bombardejos. Entre aquests objectius hi ha els hospitals i les escoles. La guerra ha destruït la meitat dels centres escolars o els ha deixat inservibles, i les que continuen resistint no tenen electricitat ni gas, obren només un parell d’hores al dia i fan les classes en soterranis.
Els efectes irreparables en la població infantil
Les conseqüències reals sobre la població infantil siriana i la seva educació es coneixeran amb exactitud d’aquí a uns anys. Però una enquesta de Save the Children a 2.000 nens d’entre cinc i 11 anys al nord-est del país deixa dades significatives. Més d’un terç dels alumnes d’entre nou i 11 anys tenen un nivell de lectura d’un nen de cinc anys, gairebé la meitat d’aquests infants no poden resoldre sols un problema de matemàtiques d’un nen de cinc anys i alguns no reconeixen les lletres i els números. A més, es calcula que un milió de nens viuen en zones de difícil accés on no arriben els combois amb aliments i medicaments i les taxes de desnutrició infantil s’han disparat.
L’educació continuada dels infants durant el conflicte és fonamental per al seu futur. Segons el director de Save the Children a Catalunya, Antoni Pérez, “L’accés a l’educació durant l’enfrontament ofereix als alumnes una protecció important i sensació d’estabilitat. La seguretat a les escoles ajuda a reduir els efectes psicològics de la guerra i a més protegeix els nens de les xarxes de tràfic d’éssers humans i de ser reclutats per grups armats”.
Exigeixen a la UE que actuï
Save the Children insta la Unió Europea que es comprometi amb els nens sirians i els seus interessos
. L’ONG reclama que la UE encapçali una resposta centrada en la protecció dels infants i que s’obrin les fronteres i s’estableixin plans d’acollida per als nens refugiats, especialment per als que hi arribin sols. A més, exigeixen que les escoles deixin de ser objectius militars i que es garanteixi que es dugui davant la justícia tots aquells que violin els drets dels infants. Per això es reclamen investigacions independents sobre els atacs als col·legis i hospitals.
L’acció reivindicativa a la platja de Sant Sebastià també s’ha dut a terme a Bilbao, Madrid, Sevilla i València.