El punt de partida és la plaça Nova. Aquí comença un recorregut pel Gòtic i el Raval amb un guia gens convencional, el Juan Carlos. Durant uns anys de la seva vida ha viscut al carrer i això fa que el seu testimoni tingui una vessant més social. La iniciativa és de la Lisa Grace, una britànica que viu a Barcelona, que vol aprofitar l'èxit del turisme a la ciutat per donar feina a persones sense sostre. LISA GRACE, Hidden City Tours "Contrastar un poquito la situación social que tenemos con más de 3.000 personas en la calle, con un turismo que vienen siete millones y medio de turistas al año. Se trata de poner lo turístico al servicio de los problemas sociales." MARTA MAINOU, treballadora social de la Fundació Arrels "La Lisa fa qüestió de mig any es va posar en contacte amb Arrels Fundació i ens va proposar que col·laboressim presentant-li candidats per fer aquesta feina. Ara mateix hi ha el Juan Carlos i un altre senyor que es diu Fernando de la Fundació Mambré." Els dos viuen ara en un allotjament temporal que els proporciona una ONG. És la primera vegada que treballen com a guies i per això han rebut una formació especial. NATÀLIA BAQUÉ, historiadora de l'art "Sóc historiadora de l'art i els he format en els continguts històrics i hem muntat la ruta. La idea és que puguin dotar de contintuts socials totes les coses que expliquen." JUAN CARLOS, guia "Creo que haber pasado por esa experiencia me hace diferente y hace que lo explique con más comprensión." Aquest projecte s'inspira en dues experiències similars al Regne Unit. De moment a Barcelona hi ha una ruta però si es repeteix l'èxit que la iniciativa ha tingut a Londres, ben aviat les rutes es podrien ampliar a altres punts d'interès turístic de la ciutat. Les rutes, que es poden contractar per Internet, es faran de moment en castellà i català, amb traducció a l'anglès. El preu és de 10 euros, tot i que jubilats i menors de 16 anys en pagaran 8.

L’empresa Hidden City Tours ha seleccionat els guies turístics mitjançant dues ONG barcelonines. Amb l’ajuda d’una historiadora local, de moment s’estan formant dos guies, en Francisco i en Juan Carlos, que actualment viuen en un allotjament temporal que els proporciona una ONG. Per començar aquesta iniciativa s’ha triat el barri Gòtic per fer-hi les primeres visites, però en breu s’espera ampliar-les amb nous reconeguts. Es tracta d’un projecte social inspirat en d’altres que ja es fan a dues ciutats del Regne Unit, Londres i Bath.

El recorregut inaugural ha començat a les 10 del matí al carrer del Bisbe i ha passat per monuments importants com la Catedral. Les explicacions del guia combinen la part històrica de la ciutat i el vessant més social, amb l’avantatge que coneix els espais de primera mà i permet veure la ciutat amb els ulls d’algú que ha viscut als seus carrers.

Les visites es fan en anglès, català i castellà i tenen un preu de 10 euros. Els menors de 16 anys i jubilats en paguen vuit euros i per als menors de tres anys la ruta és gratuïta.