Des d’aquest juny la tuneladora de la línia L9 del metro torna a treballar. S’han reprès les obres que han de permetre enllaçar la Sagrera i la Zona Universitària. Una de les futures parades serà la de Sarrià i, en reprendre’s les obres del metro, s’ha sabut que no hi haurà sortida de metro pel costat sud. Això ha fet que la zona quedés desafectada i que, per tant, el projecte dels Jardins d’Oriol Martorell, del qual fa gairebé dues dècades que se’n parla, pogués tornar a estar sobre la taula.
Ja hi ha pressupost per al projecte
La zona verda s’ubicarà on abans hi havia les vies i les cotxeres dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. L’Ajuntament ha assegurat a betevé que disposa d’una partida pressupostària per redactar el projecte executiu, que es farà amb un concurs d’idees abans que s’acabi aquest mandat, el 2023.
En assabentar-se de la desafectació dels terrenys i de l’existència d’aquesta partida, les entitats veïnals de Sarrià i les Tres Torres han demanat poder participar en la redacció del concurs d’idees que determinarà com han de ser els jardins: “Ens sembla molt important que aquest espai sigui un jardí molt verd, que tingui pèrgoles fotovoltaiques per lluitar contra el canvi climàtic i que sigui un espai acústicament lliure del soroll de la via Augusta”, explica Jordi Bosch, de l’Associació de Veïns de Sarrià.
Connexió de Sarrià i les Tres Torres
Segons els veïns, els 10.000 m2 de zona verda han de servir també per tornar a connectar el barri de Sarrià i el de les Tres Torres que, des que es va treure la passarel·la que els unia l’any 2004, han quedat encara més dividits pels sis carrils de la via Augusta. “Està clar que els dos barris no estan connectats, perquè la manera de creuar d’un barri a l’altre és realment un laberint i crea molta confusió”, explica Júlia Herrero, presidenta de l’Associació de Veïns de les Tres Torres.
Un homenatge a Oriol Martorell
Els jardins també han de ser un espai que preservi la memòria d’Oriol Martorell i, per això, demanen que hi hagi un espai dedicat al cant coral. Martorell va ser pedagog, catedràtic en història i director de coral que va fundar la coral Sant Jordi ara fa 75 anys. “Per nosaltres potenciar la figura d’Oriol Martorell és molt important perquè considerem que és una personalitat molt polièdrica, que ha potenciat molt la cultura del nostre país“, explica Gabriel Genescà, que va ser president de la coral Sant Jordi i actualment hi segueix cantant.