L’Ajuntament de Barcelona està satisfet amb l’anomenat Pla estratègic del Parc Güell, que es va posar en marxa el 2018 per alliberar el parc de turistes i apropar-lo més al veïnat, i ha anunciant que mantindrà la mateixa estratègia fins al 2026. De fet, l’obra de Gaudí ha reduït a la meitat el nombre anual de visitants. Per seguir en aquesta línia, ara es preveu una nova inversió de com a mínim uns 15 milions d’euros per als propers quatre anys.

Hem fet un confinament total del parc i estem començant a percebre que hi ha la meitat de visitants
Eloi Badia, regidor de Gràcia

Segons ha explicat Badia, el Pla estratègic 2023-2026 “agafa el relleu” del fet fins ara, que ha consistit a “reduir la massificació turística, fomentar l’ús veïnal i fer una gestió més sostenible del turisme”. Badia ha afegit que tot plegat ha generat els fruits esperats. Si abans de la pandèmia el parc havia pogut arribar a rebre uns nou milions de visitants anuals; ara visiten el parc una mica més de quatre milions de persones, en concret 4,5 milions.

Prop de 60.000 persones visiten mensualment gratis el parc

La regulació per franges és una de les actuacions que ha servit per reduir l’alt nombre de visitants que no són barcelonins. S’estableixen la reserva d’unes franges horàries úniques exclusives per al veïnat i usuaris habituals: la Bon dia, Barcelona, des de les 7 fins a les 9.30 h, i la Bon vespre Barcelona, des de les 20 fins a les 22 h, franges horàries d’accés exclusiu per a veïns, escoles i per als registrats al Gaudir Més.

Des de la posada en marxa d’aquesta regulació horària, actualment prop de 60.000 persones visiten mensualment de manera gratuïta el Parc Güell. 

Es milloraran els límits amb els barris propers

Prop del 50 % de les inversions que es faran amb el “retorn social” del Parc Güell fins al 2026 aniran destinades a actuacions vinculades a millorar els límits amb els barris del Coll, la Salut, Vallcarca i Penitents, el Carmel i Can Baró, dels districtes de Gràcia i d’Horta-Guinardó.

Algunes de les actuacions previstes als entorns de Gràcia són les següents: urbanització del Coll del Portell, nou parc a la Font del Carbó, urbanització del Torrent del Remei.

Als entorns d’Horta-Guinardó està prevista la urbanització del carrer d’Albert Llanas i el carrer de Miquel dels Sants Oliver, i la plaça de Raimon Casellas.

Respecte a la mobilitat, entre altres actuacions, s’han ordenat els entorns del carrer d’Olot, s’ha activat la regulació de la plataforma d’autobusos, s’ha restringit l’aparcament de turismes fora horari de parc i s’han eliminat cinc places d’estacionament d’autocars i cinc places d’encotxament i desencotxament.