L’economat social conegut com a Rebost Solidari de Gràcia ha tornat a aixecar la persiana, però no se sap fins quan podrà estar obert. Al setembre ja va estar tancat per manca d’aliments i diners. Ara ha rebut els recursos necessaris per reobrir però només cobriran fins a finals d’any. Per això reclamen a l’Institut Municipal de Serveis Socials que es faci càrrec de part del finançament del projecte perquè si no, afirmen, hauran de tancar de manera definitiva.
4.000 euros de despeses fixes al mes
Aquest mes han rebut la subvenció anual de Serveis Socials, que suma un total de 20.000 euros. Però Gràcia Participa, l’entitat que hi ha darrere del rebost, explica que cada mes tenen 4.000 euros de despeses fixes, de tipus estructural: “En el moment que no tinguem diners per cobrir aquestes despeses ens veurem obligades a abaixar la persiana”, afirma Laia Roy.
Davant el temor d’haver d’abaixar la persiana novament a finals d’any, quan s’acabin els diners, estan en negociacions amb Serveis Socials i el districte de Gràcia. De moment, l’entitat assegura que no hi ha cap proposta sobre la taula per garantir el finançament a llarg termini. El districte de Gràcia, que ja hi col·labora amb 3.000 euros, “està estudiant la possibilitat de fer-se càrrec d’alguna de les despeses mensuals”, explica Roy.
Caos entre els usuaris amb la reobertura
Aquest dimarts, 4 d’octubre, després d’haver estat un mes tancats, molts usuaris en saber de la reobertura s’han apropat al rebost, un fet que ha creat cert caos. Cada usuari té un dia i hora estipulats per comprar. Però després de tants dies sense poder accedir al servei, alguns hi han anat sense cita i els organitzadors els han hagut d’explicar que no era possible comprar, ja que desquadraria l’organització dels recursos.
El Rebost Solidari té 2.000 usuaris
Dos cops al mes, 2.000 persones derivades de Serveis Socials van a l’espai, on tenen accés a productes de primera necessitat. L’experiència que ofereix el Rebost Solidari, però, és diferent dels típics lots d’aliments que s’ofereixen a altres punts de la ciutat. En aquest cas funciona com un supermercat on els usuaris poden fer la seva compra a través d’un sistema de punts.
Demanen un model nou de distribució alimentària
Gràcia Participa s’ha posat en contacte amb el síndic de greuges de Barcelona per expressar la seva preocupació pel model de distribució alimentària que hi ha a la ciutat. També ha demanat la creació d’una taula de treball amb altres entitats per proposar un model nou per a Barcelona que deixi enrere els lots d’aliments i aposti per economats que dignifiquin la compra dels usuaris.