És el tercer any consecutiu que el CAP Manso i el CAP Drassanes ofereixen proves ràpides, anònimes i gratuïtes en motiu de la Setmana Europea de la Prova del VIH. Consisteixen a fer una punxada al dit per extreure unes gotes de sang, com en les proves de diabetis, per després dipositar-les a la tira reactiva de diagnòstic. "Posem la sang aquí i quan marca la línia de dalt vol dir que la prova està ben feta, i si queda d'aquest color vol dir que la prova ha sortit negativa." Un procés que segueix amb cada pacient i que permet saber si hi ha o no infecció per VIH en només 20 minuts. Les proves són especialment necessàries per les persones que tenen malalties de transmissió sexual, que practiquen relacions sexuals sense protecció, i també treballadores del sexe o dones embarassades, tot i que estan obertes a qualsevol usuari del CAP. ÁNGELES DOMÍNGUEZ "Pues estaban poniendo la propaganda, y les ha dicho, me lo podría hacer a mi edad? Y me han dicho que sí, y me he decidido. /// Lo piensas pero no te decides nunca. Y a lo mejor por miedo, piensas y si me sale que sí... Yo también lo he pensado. No sé." Tot i que al primer món ja no es produeixen morts a causa del virus, el diagnòstic precoç segueix sent fonamental per començar el tractament quan abans millor i evitar-ne el contagi. JOSEP LLEONA, metge de família del CAP Manso "Un cop el virus entra en contacte amb la persona, es carrega el seu sistema immunitari. Els antiretrovirals el que fan és intentar mantenir el virus a ratlla. També tallem la possibilitat d'infectar altres persones. Fins que no tinguem un tractament definitiu, que no el tenim encara, doncs intentar tallar la cadena de contagis és molt important també." Es calcula que a Catalunya hi ha unes 33.000 persones que viuen amb el VIH, i que una de cada quatre no saben que el tenen. Les pràctiques de risc fan que en els darrers anys el nombre de casos hagi tornat a repuntar.

Les proves es fan aquests dies a tothom que ho vulgui i de manera confidencial i anònima, sense necessitat de demanar hora. Els pacients que acudeixen al CAP Manso o al CAP Drassanes poden acudir-hi a demanar la prova, que consisteix a fer una punxada al dit per extreure’n unes gotes de sang i dipositar-les en una tira reactiva de diagnòstic amb un reactiu durant 20 minuts. Un cop passat el temps s’hi indica clarament si s’ha fet correctament i si el pacient té anticossos o no del VIH. Els tests es fan entre les 12 i les 14 h al CAP Drassanes i entre les 10.30 i les 13.30 h i les 16 i les 19 h al CAP Manso. A més, dins d’aquests horaris, els professionals sanitaris també hi ofereixen consells per prevenir el contagi de la malaltia.

El diagnòstic precoç és una eina fonamental per millorar la qualitat de vida dels pacients i aturar els efectes del virus en el sistema immunitari de les persones afectades. Un cop diagnosticat el positiu en VIH també s’activen en el pacient els hàbits de prevenció necessaris per trencar la cadena de contagis a més persones amb qui pugui tenir relacions. Josep Lleona, metge del CAP Manso, recorda que “fins que no tinguem un tractament definitiu -que no el tenim encara- intentar tallar la cadena de contagis és molt important.” La iniciativa va servir l’any passat per fer tests ràpids a gairebé 400 persones, i aquest any esperen poder arribar a les 500.

Les xifres dels darrers anys a Catalunya constaten un repunt en el nombre de persones afectades per VIH, amb una xifra de casos al voltant de les 33.600 persones. Tot i que la malaltia en el seu estat més desenvolupat, el que es coneix com a sida, ja no causa morts al primer món, segueix preocupant el fet que una de cada quatre persones infectades no saben que tenen el VIH. Segons dades de 2015, fins a un 46 % dels nous diagnòstics són tardans i fins a un 22 % es fan quan la malaltia ja està avançada.