En altres paraules, cada comunitat gestiona la seva sanitat pública i, per tant, decideix quina inversió destina a cada àmbit. A Catalunya, el càncer de còlon és el més freqüent, i afecta igual homes i dones, i, per això, des de l’AECC insisteixen en l’eficàcia de les proves de detecció precoç de la malaltia. Segons la psicooncòloga Teresa López-Fando, a Catalunya s’han invertit més de 18 milions d’euros en investigació, i, gràcies a això, hi ha “bons tractaments” i els “millors equips”. És per aquesta raó que assegura que “repartir la sanitat per comunitats autònomes fa que si vius a Madrid hi ha més risc de morir que si vius a Barcelona”.

La Generalitat es va marcar com a objectiu que totes les persones amb risc mitjà de patir de càncer de còlon s’hagin sotmès a proves de cribratge l’any 2017. De moment, ja s’ha fet un cribratge al 39 % dels catalans i des de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) esperen complir les previsions.

El programa de prevenció del càncer de còlon s’adreça a persones que estan dins el grup de risc mitjà de tenir la malaltia. Es tracta de tots aquells majors de 50 anys, però també existeixen altres factors de risc com el sobrepès i la vida sedentària. D’altra banda, les persones amb antecedents familiars tenen un risc alt de desenvolupar la malaltia i, per tant, “haurien d’anar directament a la consulta del metge” per fer un bon seguiment, ha explicat Teresa López-Fando.

Mitjançant una carta, el Departament de Salut convida els ciutadans, majors de 50 anys, a fer-se una prova de cribratge. Consisteix a recollir un pot a la farmàcia en què s’ha de dipositar una mostra de femta i entregar-la de nou per comprovar que no hi ha restes de sang. En cas negatiu, només cal repetir la prova cada dos anys, però si el resultat és positiu, l’individu rebrà una trucada per fer-se una segona prova i descartar que es tracti d’un càncer de còlon.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a