L’època de l’any amb més pol·linització és la primavera i aquest 2016, segons ha explicat Jordina Belmonte a BTV, ha començat dins els paràmetres habituals, és a dir, entre principi i meitat del mes de març. De fet, la Xarxa Aerobiològica de Catalunya ha registrat ja alts valors de pol·len de plàtan i parietària a la ciutat. Des de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB també van alertar fa uns dies que aquesta primavera hi ha molta quantitat de pol·len.

En referència a la previsió per als propers mesos, Belmonte ha explicat que les pluges de les darreres setmanes d’hivern va donar força a les plantes i això pot fer augmentar els índexs de pol·len durant els propers mesos. Per això, diu, “ens pot esperar una primavera-estiu problemàtica”. Malgrat això, també ha dit que si les temperatures són molt elevades a partir d’ara, en època de floració, això podria fer perdre força a la planta i per tant disminuiria la quantitat de pol·len. “Necessitem saber meteorològicament què passarà per predir com actuaran les plantes”, ha conclòs.

A Barcelona, els pòl·lens que causen més molèsties a la ciutadania són el del plàtan, la parietària, els blets i el xiprer en mesos d’hivern. Belmonte també ha explicat que “l’olivera cada vegada causa més problemes malgrat que n’hi ha poques a Barcelona i Catalunya en general”. D’entre totes, ha dit, “el plàtan és el pitjor” a la ciutat: “Parc i Jardins ha eliminat molts plataners i hem notat molta disminució de pol·len però encara n’hi ha molt”, ha assegurat.

La contaminació, a banda de les pluges i les temperatures, també és un paràmetre que incideix en la pol·linització. Belmonte ha explicat que un ambient contaminat fa que la persona amb al·lèrgia estigui més feble i tingui més afectacions. A més, la contaminació també fa que el pol·len sigui més agressiu.