Són imatges del Bernat, bomber de Barcelona i mebre de l'equip de rescat de l'ONG Acció Solidària i Logística, repartint menjar als camps d'Idomeni, a la frontera de Grècia amb Macedònia. Fa una setmana que ha tornat, impactat per la situació que viuen allà les persones refugiades. BERNAT PRATGINESTÓS, membre d'Acció Solidària i Logística "Estava plovent cada dia, hi havia una quantitat de fang per tot el camp bestial, hi ha molts nens, nadons de mesos, inclús amb afectacions respiratòries, perquè com que fa molt fred i no hi ha prou subministrament de llenya, cremen plàstics, cremen robes, l'ambient del camp a les nits és de fum, és un ambient tòxic." Allà ara hi ha cinc companys que ajuden a muntar tendes de campanya i a repartir menjar. Però a més, l'ONG també treballa a Lesbos. La Míriam va ser la primera que va trepitjar l'illa per saber com podien ajudar. MÍRIAM GALISTEO, membre d'Acció Solidària i Logística "Les embarcacions són molt precàries i aleshores els voluntaris el que han de procurar és que la gent mantingui la calma, es mantinguin a dins de les embarcacions, acostar-los el màxim possible a una zona segura i ajudar-los a baixar, perquè hi ha nens, gent gran..." ÓSCAR ROMERA, membre d'Acció Solidària i Logística "Imagina't de Barcelona a Tossa i a Castelldefels tot ple de restes de plàstics, fustes, armilles, roba, motxilles, documentació... fatal, un caos, un drama. I tots tres es queixen d'una mateixa situació. BERNAT PRATGINESTÓS, membre d'Acció Solidària i Logística "Un tema d'aquestes característiques no s'hauria d'estar gestionant per ONG amateurs, s'hauria de ser un tema gestionat per fonts governamentals."

A principis de febrer van arribar a Lesbos per conèixer la feina que s’hi estava fent i explorar com poder ajudar. Ara fan vigilàncies de 24 hores d’una part de la costa de l’illa, on cada dia arriben multitud d’embarcacions amb refugiats. “Érem al far de Korakos, a només a 8 km de Turquia, vigilant l’horitzó de nit i de dia”, explica l’Óscar Romera. Des d’Acció Solidària i Logística avisen els voluntaris de l’ONG alemanya Sea Watch i de la catalana Proactiva, que treballen a peu de platja, perquè puguin reconduir les embarcacions a zones segures. “La sensació que ens ha quedat és que encara hi ha molta feina per fer a Lesbos.”

Quan l’emergència humanitària es van anar desplaçant cap a la frontera entre Grècia i Macedònia, a Idomeni, l’ONG va decidir enviar-hi efectius. El Bernat Pratginestós hi va arribar fa dues setmanes per ajudar a muntar tendes i repartir dues tones diàries de menjar que cuina una ONG grega, i abasteixen 4.000 persones cada dia. “Ajudem al transport dels magatzems cap als camps de refugiats i els subministrem productes frescos del mercat central de Salònica, que comprem amb fons de l’ONG.” Pratginestós lamenta que  les persones estan “en descampats en condicions deplorables, i fins ara enmig del fang i amb pluges cada dia”.

L’Equip de Rescat en Emergència a Catalunya, l’EREC, és un projecte dins de l’ONG Acció Solidària i Logística format majoritàriament per bombers i personal sanitari vinculats al món de les emergències.