L’anunci del pla del govern de recentralitzar els serveis pediàtrics en només 79 centres a tot Catalunya no ha caigut bé sobre les entitats veïnal. Una plataforma que agrupa una vintena d’associacions i sindicats, entre les quals hi ha la FAVB (Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona), s’han concentrat davant el Departament de Salut per demanar al govern que s’ho repensi i ja demanen el cessament del conseller de Salut, Manel Balcells.

Denuncien pèrdua de proximitat i qualitat sanitària

Allà han llegit un manifest en què rebutjen la iniciativa perquè creuen suposarà un empitjorament de l’atenció a barris més vulnerables i perifèrics, com per exemple el Turó de la Peira, on ja no tenen pediatre. Aquesta plataforma denuncia, a més, que pot empitjorar la salut d’infants que deixaran d’anar al metge perquè els queda més lluny, especialment als barris de muntanya, i s’aferren als estudis acadèmics que avalen que la proximitat del metge millora la salut dels infants.

Entre les entitats convocants el grup Recuperem Pediatria al Turó de la Peira, un dels barris on ja no hi ha servei de pediatria. S’hi sumen altres grups de Nou Barris com el COP la Canadenca i el Casal Popular 3 Voltes Rebel. També representants de Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP) i Marea Blanca, així com els sindicats CGT i Som Intersindical. En l’àmbit polític, tenen el suport de la CUP i Barcelona en Comú.

L’objectiu: un pediatre a 30 minuts

El Departament de Salut va anunciar aquest dilluns que desplegarà al llarg del 2024 un nou model d’atenció pediàtrica basat en 79 equips territorials, que estaran formats per entre vuit i 15 pediatres i vuit i 15 infermers pediàtrics, a més d’altres especialistes en atenció als infants i adolescents. S’ubicaran dins dels centres d’atenció primària (CAP) o en altres espais i els desplaçaments per arribar-hi no han de superar els 30 minuts amb mitjans de transport habitual. Actualment a Barcelona hi ha 10 ETAP que es mandindran i s’hi sumaran centres.