La seu de Pla de Palau no vol naufragar. La Facultat de Nàutica s'ha equipat amb armilles salvavides per salvar-se de la possible venda que es podria estar plantejant el Rectorat de la UPC, a causa de les retallades. Aquesta operació pot suposar el trasllat dels estudis a Vilanova i la Geltrú. És una de les opcions, que no agrada gens als alumnes. "Possiblement molta gent diria, no em trasllado." "No estem d'acord que per culpa de la mala gestió del rector que s'ha endeutat, ara vulgui treure's de sobre patrimoni per amagar el deute." El degà de Nàutica insisteix que traslladar-se fora de Barcelona pot suposar la pèrdua de molts alumnes i també del professorat més especialitzat. SANTIAGO ORDÀS, degà de la Facultat de Nàutica "La situació ideal per a la Facultat seria quedar-nos en aquest edifici i si fos possible amb unes instal·lacions complementàries, si no pot ser així, doncs demanem quedar-nos en aquest entorn del port." Des del Rectorat de la UPC asseguren que la seva intenció és mantenir la Facultat de Nàutica a la ciutat, perquè entenen que la vinculació de l'escola al Port de Barcelona és evident. Tot i així la comissió de treball que està estudiant les altres alternatives serà qui decidirà la ubicació final dels estudis. Tant els estudiants com el professorat i també el personal d'administració de la facultat temen que el trasllat a una altra seu pugui suposar la pèrdua dels estudis de Nàutica a la ciutat. Per a qui també podria suposar pèrdues és per a la Llibreria Nàutica, ubicada molt a prop de la facultat. La propietària calcula que podria patir una davallada en el volum de vendes de fins a un 25%. Això en cas que els estudis es destinessin fora de la ciutat. INÉS FERREIRO, propietària de la Llibreria Nàutica "Si es trasllada dins de la ciutat de Barcelona podria costar-los una mica més de venir perquè ara l'enclavament és perfecte, però podrien venir igualment." Si el trasllat es fa efectiu, aquest establiment amb més de 80 anys d'història també podria naufragar.

L’edifici de la Facultat de Nàutica de Barcelona fa aigües. El motiu d’un eventual enfonsament seria la venda del palauet per part del propietari, la Universitat Politècnica de Catalunya, que està travessant dificultats econòmiques greus com a conseqüència de les retallades pressupostàries de la Generalitat. La Facultat de Nàutica, un edifici declarat de valor històric i artístic, “és la joia de la corona de la UPC i pot suposar una injecció econòmica considerable si aconsegueixen vendre’l”, segons Conchi Girona, la secretària de Direcció de la facultat.

La possibilitat de posar en venda la Facultat de Nàutica ja es preveia en el pla de viabilitat aprovat el mes de novembre de 2011, però el rector de la UPC va intentar calmar els ànims del degà de la facultat, Santiago Ordás, afirmant que la mesura era tan sols una proposta. El que només semblava una idea es va confirmar fa dues setmanes, just abans de les vacances de Nadal, i les alarmes es van disparar. Els membres de la facultat ho van denunciar en un blog i van crear una pàgina de Facebook en què han penjat un manifest de rebuig a la mesura i ja han rebut el suport d’entitats com ara la Plataforma Defensem el Port Vell o els estibadors portuaris de Barcelona, que consideren que la venda “només obeiria a raons estrictament econòmiques, sense respectar ni la història ni els lligams que aquesta facultat té amb el barri de la Barceloneta i amb el port”, que van veure néixer la Facultat de Nàutica el 1769 i l’edifici que actualment l’acull l’any 1932.

Primera protesta contra la venda de l’edifici

El nerviosisme no ha trigat a estendre’s entre el personal de la facultat i també entre l’alumnat, que pot veure’s obligat a traslladar-se a Vilanova i la Geltrú o al nou campus del Besòs per continuar els estudis en cas que es confirmi la venda de la facultat. De moment, aquestes són les propostes de canvi d’ubicació que ha plantejat la UPC, però cap no convenç.

Agustí Martín, vicedegà de Promoció de la Facultat de Nàutica, considera que l’edifici “és on ha de ser” i que allunyar-lo d’un port com el de Barcelona no només seria una pèrdua de sinergies amb el sector, sinó que dissuadiria molts estudiants de matricular-se en aquest tipus d’estudis. Actualment aquesta universitat té 650 estudiants i els darrers anys no hi ha sobrat cap plaça. Precisament Martín ha estat l’encarregat d’impartir una classe simbòlica al carrer com a mesura de protesta en contra de la possible venda o lloguer de la facultat. Durant uns minuts el vicedegà ha explicat la història i els vincles d’aquests estudis amb el port de Barcelona i un estudiant ha llegit el manifest en què critiquen que la UPC vol “eixugar part del deute” amb una operació de compravenda que consideren un error. Estudiants i professors asseguren que continuaran protestant i ja han posat data per a la propera acció.

La Llibreria Nàutica pot perdre un 25% dels clients

Una altra de les conseqüències del possible trasllat de la Facultat de Nàutica seria la davallada del volum de negoci dels establiments que l’envolten. Un n’és la Llibreria Nàutica, situada al carrer de la Fusteria, un 25% dels clients de la qual són estudiants de la universitat. La Inés i la Teresa, responsables de la llibreria, creuen que podrien sobreviure amb la venda d’altres publicacions relacionades amb la navegació, però no saben quant de temps seria viable el negoci, perquè la situació econòmica actual és molt complicada. Amb tot, aquest establiment, obert des de 1919, també podria veure’s obligat a fer ús de l’armilla salvavides.