L’escultor Paco Navamuel fa gairebé deu anys que va començar a fer classes com a professor associat a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona (UB). En els darrers quatre anys hi ha estat treballant de manera continuada fins ara, que la direcció del centre ha decidit no renovar-li el contracte. Segons ell, el motiu és que pateix un càncer, que li van diagnosticar fa dos anys, però que, en els darrers mesos, ha empitjorat i l’obliga a estar de baixa.
En declaracions a betevé, Navamuel ha explicat que els seus problemes de salut van començar el 2018, però que no va ser fins al cap d’un any que li van diagnosticar un tumor al cartílag del nas. L’octubre del 2019 va començar la radioteràpia i va haver d’agafar la baixa fins a final de curs. Al setembre de l’any passat, va poder agafar l’alta perquè havia millorat, però al febrer d’enguany va patir una recaiguda que el va fer passar pel quiròfan perquè li extirpessin el nas.
Segons diu, quan es va tornar a agafar la baixa, des de la UB li van fer saber que, si aquest setembre no havia rebut l’alta, no li renovarien el contracte. I personal d’administració de la universitat li va reconèixer que, “si hagués estat sa, hauria conservat la feina“. Una decisió que admet que “és legal, però èticament deixa molt a desitjar“.
“Decebut” per la falta d’igualtat d’oportunitats
El mes de juny, la plaça que fins aleshores estava ocupant Navamuel com a professor associat va sortir a concurs. Una circumstància davant la qual es va sentir “decebut” i “desprotegit” perquè ni tan sols va tenir l’oportunitat de presentar-s’hi, ja que “estava al quiròfan i no podia fer res”. Li consta, diu, que “l’equip docent de la facultat va parlar amb el rector perquè intercedís en aquest cas“, però les gestions no van fructificar.
Considera que és del tot “injust” perquè no hi ha hagut “igualtat d’oportunitats” i demana que es regulin aquest tipus de situació perquè “no vull que li passi a ningú més”. Navamuel assegura que per ell era “vital” poder optar a aquesta plaça, “no només pels diners, sinó per la il·lusió de recuperar-me i poder tornar a l’aula”. A més, critica que la UB “abusa en excés” de la figura dels professors associats, que treballen en condicions de “precarietat”, i supera amb escreix el màxim del 30 % que estableix la llei.
La UB ho atribueix a una “decisió acadèmica”
Des de la Universitat de Barcelona, atribueixen a una “decisió acadèmica” el fet que no s’hagi renovat el contracte a aquest professor i neguen que hagi estat per motius de salut. A més, defensen que els terminis per la renovació o l’adjudicació de places per concurs són sempre els mateixos i que no es poden modificar. Tot i això, admeten que actualment se supera el límit legal de professors associats (que xifren en un 45 %, aproximadament), encara que assenyalen que és un problema que tenen totes les universitats.