A la Marina de Port, al districte de Sants, s’ha començat a construir el primer Centre d’Atenció Integral de la ciutat. Es tracta d’un equipament que acollirà en un mateix edifici tots els serveis bàsics d’atenció a la ciutadania del barri. El projecte té una inversió de 5,3 milions d’euros i s’inclou en el Pla de barris. “Es tracta d’un equipament municipal pioner i la idea, a la llarga, és replicar-lo en altres indrets de la ciutat”. Explica un dels arquitectes del projecte, Toni Montes.

El CAI Marina l’ha concebut MIBA Architects, un estudi barceloní que aposta per projectes d’obra pública que combinen arquitectura i sostenibilitat. El CAI aglutinarà els Serveis Socials, el Centre d’Atenció a la Dona, la iniciativa municipal Vila Veïna i espais per a entitats. Aquest ús d’atenció i acollida per a la ciutadania ha estat la clau del disseny.

L’edifici havia de ser una icona per al barri, un lloc de trobada versàtil i amb capacitat per acollir molta gent. ”
Toni Montes, arquitecte CAI Marina

El CAI Marina tindrà 1.600 metres quadrats distribuïts en quatre plantes. La planta semisoterrada està pensada per acollir espais diversos destinats a activitats de l’equipament. La planta baixa estarà oberta al públic amb dos accessos diferents pel Centre de Serveis Socials i l’espai de VilaVeïna. A la primera planta s’ubicaran una quinzena de sales d’atenció individualitzada i la planta segona estarà destinada al personal de Serveis Socials. L’obra que va començar al juliol es preveu que estarà acabada a l’octubre del 2022.

Un edifici sostenible integrat en l’entorn

Els arquitectes de MIBA architects han tingut en compte aspectes com l’eficiència energètica, els materials, la gestió de l’aigua i dels residus, tant durant la construcció com en l’ús posterior, en el disseny de l’equipament.

El CAI estarà ubicat als Jardins de Cal Sèbio, que també es reurbanitzaran de forma parcial per permetre una millor integració de l’equipament en l’entorn. Això permetrà que l’edifici, que no té edificacions veïnes, tingui quatre façanes dissenyades per aportar el màxim d’il·luminació natural i ventilació creuada als diferents espais, la qual cosa comportarà un major confort interior i una reducció considerable de la demanda energètica. “Aquest edifici està previst que tingui un sistema de ventilació natural domotitzat que de nit estarà obert i refrescarà l’edifici. Al mati quan la gent comenci a treballar estarà fred i com els materials aportaran inèrcia tèrmica no caldrà usar el sistema de climatització al llarg de bona part del dia”, explica l’arquitecte Toni Montes.

La construcció segueix criteris de sostenibilitat en tot el seu cicle de vida, amb la utilització d’elements que reduiran l’impacte ambiental i la inclusió d’una coberta verda, que igualment suposarà una reducció de les emissions de CO2.