Els professionals alerten que en els últims anys han augmentat de forma considerable les persones que pateixen fatiga visual, sequedat, picor, vermellor dels ulls, visió borrosa, llagrimeig o visió doble. Aquestes són les principals molèsties dels qui pateixen la síndrome visual informàtica (SVI), persones que passen moltes hores sense interrupció al davant de l’ordinador, les tauletes, els telèfons, televisors o qualsevol tipus de dispositiu electrònic. L’estudi s’ha fet sobre una mostra de 1.400 persones d’edats compreses entre els 14 i els 70 anys i ha detectat que més del 70% dels catalans tenen problemes visuals per haver sobrecarregat la vista davant de pantalles.
Segons els experts, es recomana no passar més de dues hores al dia al davant d’una pantalla. En canvi, l’estudi mostra que molt pocs ho compleixen i sobrepassen de llarg el temps: els menors de 30 (10,5 hores) entre els 31 i els 45 anys (9,3 hores), dels 46 als 60 anys (8,3 hores) i els majors de 60 anys (3,8 hores al dia). “Les xifres són escandaloses”, ha afirmat Alfons Bielsa, del Col·legi Oficial d’Òptics i Optometristes de Catalunya.
El degà de la Facultat d’Òptica i Optometria de la UPC de Terrassa, Joan Gispets, ha alertat que “passar-se hores mirant de prop, gairebé sense descansar, no només ocasiona aquesta síndrome, sinó que és un factor de risc per a altres afectacions de la visió com la miopia i la presbícia”.
Les dues organitzacions que han presentat l’estudi també han posat en marxa la campanya “Visió i pantalles” per explicar què s’ha de fer per tenir una visió de prop que sigui eficient. 500 òptiques de Catalunya rebran díptics informatius per fer-los arribar als clients i també 1.500 òptics contribuiran a difondre la campanya a través de les xarxes socials.