A tocar del nucli urbà de Barcelona, el Parc de Collserola està ple de bolets amagats. L'àmplia vegetació de la zona propicia, a més, que hi hagi representades gran part de les més de 5.000 espècies que hi ha a Catalunya. LAIA RIBAS, presidenta de la Societat Catalana de Micologia "Podem trobar ceps, podem trobar rovellons, podem trobar camagrocs, podem trobar trompetes." N'hi ha que són comestibles. "Això és un molleric de carn groga, i en principi n'hi ha alguns d'aquests que són comestibles." "El grup dels pets de llop, quan són joves, que tenen la carn totalment blanca i són més durs que ara, que estan tovets, són comestibles." I alguns de rars que s'usen en la medicina tradicional xinesa. "Li diuen ling xi o reixi. És un bolet que fa molts anys que és un dels principals fongs medicinals que hi ha. Té propietats immunoreguladores per al càncer, per al colesterol." Però no tots són tan beneficiosos. "Aquest és un mataparent, s'assembla molt al cep. Malfieu-vos dels que agafin aquestes tonalitats, que varien de color." "Lepiota o leucogaricus podria ser fins i tot tòxic i de cap manera menjar-se'l, aquest." Per evitar ensurts, es recomana no collir-ne si no tenim prous coneixements i també seleccionar curosament d'on els collim. "Hem d'agafar els bolets que siguin per menjar de zones que no estiguin contaminades o que no en tinguem coneixement. Per exemple zones industrials, parcs urbans, perquè aquests abosorveixen tots els productes tòxics que hi pugui haver en l'ambient." Els experts preveuen que la climatologia de les darreres setmanes afavorirà una bona temporada de bolets.

Segons els especialistes, la meteorologia afavorirà la temporada de bolets a Catalunya i també serà fàcil trobar-ne a Collserola. Els aficionats hi podran recollir exemplars de ceps, rovellons, camagrocs  i, fins i tot, trompetes de la mort. Ara bé, els experts recomanen no collir-ne si no se’n tenen prou coneixements ja que, a Collserola, també hi ha bolets tòxics com la farinera borda (“Amanita phalloides”), el reig bord, lepiotes o el xampinyó pudent. Un altre exemple és el mataparent, un bolet molt similar al cep que pot ser tòxic si canvia de color. Com a curiositat, també hi ha bolets rars com el ling xi o reixi, utilitzat en la medicina xinesa perquè té propietats immunoreguladores per al càncer i el colesterol.

Ara bé, no tot és positiu. Els experts aconsellen no agafar bolets de zones contaminades, com zones industrials o parcs urbans perquè “absorbeixen tots els productes tòxics que hi pugui haver en l’ambient.”