SUSANA PEÓN, ginecòloga "Els programes de reproducció assistida han de ser accessibles perquè les dones rebin la informació i puguin escollir. No sempre escullen preservar però sí que és important saber que està disponible perquè puguin congelar òvuls o congelar teixit ovàric i tenir les opcions de ser mares en un futur." CLARA, pacient "Normalitzar una part que per a molts és un pilar molt bàsic de la vida, la maternitat o la paternitat, t'ajuda a ser una persona normal una altra vegada i crec que això és molt important."
L’any 2010, a la Clara, de 32 anys, li van diagnosticar un càncer de mama i va decidir preservar la fertilitat abans de sotmetre’s a quimioteràpia i radioteràpia, uns tractaments que poden afectar la capacitat reproductiva. Ho va fer amb l’ajuda de la tècnica de la vitrificació, que consisteix en una congelació ultraràpida dels òvuls. Després d’extirpar-li el tumor i de rebre l’alta mèdica, van descongelar els òvuls i van transferir-li dos embrions, un dels quals va evolucionar en un embaràs. La Clara va donar a llum el 3 d’abril passat i remarca que l’opció de ser mare l’ha ajudada “a tornar a la normalitat després de la malaltia”.
Un dels avantatges del nou tractament és que la taxa de supervivència dels òvuls és del 90 % i augmenta també les possibilitats d’embaràs. Per la ginecòloga Susana Peón, el més important és “que les dones estiguin al corrent dels programes de reproducció assistida perquè puguin escollir si volen o no preservar la fertilitat”.
El procediment s’emmarca dins del Programa de reproducció assistida de la Fundació Puigvert i l’Hospital de Sant Pau i ja s’hi han acollit 122 pacients.