MAGDA CAMPINS, cap de Medicina Preventiva de l'Hospital Vall d'Hebron "El que no podem fer és que qualsevol nen que vomiti, tingui diarrea o que tingui tos o febre pensar que tingui un quadre d'aquests, hem d'abaixar el nivell d'alarma. Un nen pot tenir un quadre catarral, una gastroenteritis, però si les famílies veuen que el nen comença amb somnolència, a no voler caminar, a tenir inestabilitat a la marxa, important que el portin al pediatra i s'estableixi un diagnòstic." TONI COMÍN, conseller de Salut "Hem tingut 40 casos que l'enterovirus ha donat complicacions neurològiques, hi ha risc d'encefalitatis. D'aquests 40 casos nou han estat a l'UCI però han seguit un curs clínic favorable. // Insisiteixo, excepte un parell que tenen diagnòstic reservat els altres han fet una evolució molt favorable."

El conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín, ha confirmat que nou dels 40 nens menors de sis anys afectats per l’enterovirus han requerit hospitalització en una UVI, i que un d’ells està greu per tractar-se de l’enterovirus tipus D68, que està associat a riscos neurològics importants. La resta de casos evolucionen bé.

Els especialistes sanitaris recomanen incrementar les mesures d’higiene, com rentar-se les mans amb aigua i sabó, per evitar contagis. També s’aconsella observar els menors a càrrec i portar-los al metge si es detecta algun comportament estrany, com tremolors, somnolència o algun altre símptoma neurològic.

La detecció d’aquests casos ha motivat un reforç de la vigilància i els protocols clínics en el conjunt de la xarxa assistencial. El titular de Salut ha explicat que els primers casos es van conèixer al febrer, i que a finals d’abril i principis de maig s’ha identificat un nombre “inusual” de nens afectats, cosa que ha portat a posar en marxa una taula de seguiment que lidera el servei de pediatria de l’Hospital Vall d’Hebron.

Segons ha explicat el conseller, aquest grup, en col·laboració amb el departament, és l’encarregat d’aplicar un protocol especial en què s’informa sobre el que cal fer enun possible cas, perquè els metges sàpiguen com actuar, i ha afegit que “aquesta actuació ha estat com si el sistema sanitari activés un sistema d’alarma”.

Comín ha demanat calma en aquests casos i ha puntualitzat que l’enterovirus D68, que provoca risc d’encefalitis i que està associat a complicacions importants de tipus neurològic, només s’ha identificat en un dels nens afectats. Per contra, ha admès que es desconeixen els motius que han provocat aquest elevat nombre de casos.