El Departament de Salut comença aquest dijous la campanya de vacunació de la verola del mico. Els vaccins s’administren amb cita prèvia en tres punts de Barcelona: l’Hospital Clínic, el BCN Checkpoint i a la unitat de l’ITS Drassanes – Vall Hebron. Seran aquests centres i els sistemes de vigilància epidemiològica els que es posaran en contacte amb les persones que s’han de vacunar.
Salut calcula que en un parell de setmanes s’hauran administrat les 1.643 dosis que, de moment, ha rebut Catalunya. Com que es tracta d’un nombre de vials limitat, el Departament ha establert una llarga llista de criteris per determinar quines persones poden rebre el vaccí, i així arribi a les que més el poden necessitar. “El compromís és que estiguin ben posades i de seguida”, assegura la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.
A qui s’administra la vacuna contra la verola del mico?
Les vacunes s’administraran tant de forma preventiva (preexposició al virus), com en determinats contactes estrets de persones contagiades (postexposició al virus). En el cas de les vacunes preventives, s’administren a les persones que mantenen pràctiques sexuals d’alt risc, fonamentalment, però no exclusivament, homes gais, bisexuals i altres homes que tenen sexe amb homes (GBHSH), incloses en programes de l’anomenada PrEP –profilaxi preexposició- al VIH o amb infecció per VIH. També, a persones amb un alt risc ocupacional.
En els casos d’exposició al virus es vacuna els contactes estrets de persones contagiades que puguin ser vulnerables, per reduir la probabilitat que desenvolupin la malaltia. Es tracta d’infants, dones embarassades i persones amb immunosupressió. En aquest cas, quan es faci l’estudi de contactes de la persona contagiada, es valorarà quins podrien rebre la vacuna.
A més, tant en els casos de preexposició com de postexposició al virus, els vacunats han de de ser menors de 45 anys –els majors d’aquesta edat van rebre la vacuna de la verola-, no haver patit la malaltia o no haver tingut contacte amb un cas en els 10 dies anteriors.
Catalunya demana més vacunes
Actualment, a Catalunya hi ha 1.025 casos confirmats de verola del mico, la majoria en homes d’entre 20 i 60 anys. Al conjunt de l’estat espanyol n’hi ha més de 3.000. De fet, Espanya és líder mundial en contagis. Dels 14.179 casos estimats al món, 3.125 són a Espanya, seguit del Regne Unit (2.142), els Estats Units (2.100) i Alemanya (2033).
Tot i aquesta elevada incidència del virus, Espanya només rebrà 12.000 vacunes de les 110.000 dosis que ha comprat la Unió Europea. De moment, ja hi ha 5.300 dosis, de les quals una tercera part, 1.643, són per a Catalunya. “En voldríem més”, assegura Carmen Cabezas. De fet, la secretària de Salut Pública ja ha avisat que insistiran a l’executiu espanyol perquè faci “tota la pressió possible a Europa per poder-ne tenir més”.