La promotora culpa l’Ajuntament del bloqueig del projecte i de la construcció de la nova Escola la Maquinista. En un comunicat, recorden que van presentar un projecte de reparcel·lació i de reurbanització l’abril del 2015 que va rebre una aprovació inicial del govern el maig del 2015. Amb el canvi de govern, la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i l’aleshores regidora de Sant Andreu, Laia Ortiz, van deixar clar que s’oposaven a la proposta d’Unibail-Rodamco perquè no s’ajustava a la modificació del Pla General Metropolità. 

Tot i això, l’empresa demana tornar a aquell projecte inicial i aprovar-lo definitivament. Consideren que és “el camí més ràpid i segur per construir l’escola”. El responsable de relacions institucionals de la multinacional, Óscar Valero, ha explicat a betevé que l’ocupació directa “és inviable” perquè comportaria tallar les vies d’evacuació del centre comercial. Per això, ha demanat “seny i diàleg” al govern municipal. També ha apuntat que si la resposta del consistori a les al·legacions no és satisfactòria, el següent pas és portar el cas als tribunals.

La modificació del Pla General Metropolità inclou la cessió a l’Ajuntament dels solars on s’ha de construir la nova Escola la Maquinista. Perquè el traspàs sigui una realitat, però, cal aprovar el projecte de reparcel·lació dels terrenys abans. I aquest és el punt on el projecte queda en via morta. D’una banda, la reordenació del sòl ha esgotat el termini d’informació pública sense l’aprovació definitiva i la tramitació no es pot reprendre sense l’aprovació del projecte d’urbanització que hi va lligat i que el govern municipal va tombar. Vista aquesta situació, el consistori va optar per la via de l’ocupació directa, que està prevista per a casos en què l’interès públic de l’actuació està justificat.