Creix la preocupació del col·lectiu LGTBIQ+ per l’augment d’agressions registrades durant els darrers mesos. Segons les dades de l’últim informe semestral, l’Observatori contra l’Homofòbia ha registrat un total de 117 incidències durant el primer semestre del 2022. Això, asseguren, suposa un increment del 34,5 % del nombre d’incidències registrades respecte del mateix període del 2021, quan se’n van denunciar 87.
L’estudi assenyala que el col·lectiu gai és el que ha rebut més atacs durant aquest 2022. Segons les dades registrades, les discriminacions gaifòbiques han incrementat un 30,4 %. El segon col·lectiu que ha presentat més denúncies ha estat el trans. De fet, l’OCH ha declarat que les incidències per transfòbia s’han doblat en comparació amb el 2021.
Barcelona, la ciutat amb més agressions registrades
Tot i que les agressions al col·lectiu LGTBIQ+ estan augmentant en totes les províncies catalanes, la província de Barcelona, i concretament Barcelona ciutat, és el municipi on s’han denunciat més agressions. De les 117 incidències registrades de gener a juny, 48 s’han produït a la ciutat de Barcelona. Si mirem el detall per districtes, els més registrats han estat l’Eixample, amb 11 casos, i Ciutat Vella, amb 10.
Els abusos acostumen a produir-se a la via pública, a través de les xarxes socials, però també en l’àmbit laboral. L’OCH ha detectat “un augment significatiu” en l’àmbit educatiu, el transport públic i els espais d’oci nocturn.
Les mostres d’odi i exaltació són el tipus de discriminació més registrat. En segon lloc hi ha les agressions físiques, que han augmentat un 160 %. L’estudi indica que, actualment, es produeixen més agressions físiques que verbals.
“Un augment legitimat per l’extrema dreta i el seu discurs d’odi”
Des de l’Observatori contra l’Homofòbia consideren que les motivacions de l’increment de les discriminacions i agressions són molt diverses. Assenyalen directament, però, els discursos d’odi que l’extrema dreta dirigeix contra aquest col·lectiu. “Algunes persones escolten aquests discursos d’odi i se senten legitimades per exercir aquesta discriminació o agressió contra les persones LGTBIQ+”, ha explicat Cristian Carrer, coordinador tècnic de l’OCH.
Algunes persones escolten aquests discursos d’odi i se senten legitimades per exercir aquesta discriminació o agressió contra les persones LGTBIQ+
Asseguren que “s’ha de fer pedagogia contra aquests discursos d’odi” per tal de frenar l’augment de les agressions i defensar els drets del col·lectiu: “No venim a restar drets, sinó a eixamplar-los”, afegeix Carrer.